Det du gjør i dag er trening for i morgen.

Det du gjør i dag er trening for i morgen.

shy-watchingDisse ordene hørte jeg første gang for mange år siden fra min venn Jamie Smart fra England, og så snart han hadde avsluttet setningen innså jeg at dette var en av de viktigste læresetningene jeg hadde hørt innen selvutvikling.

Vi mennesker liker å gjøre det som er kjent for oss. Er du flink til noe, så foretrekker du å gjøre det du er flink til fremfor nye og ukjente ting. Det du gjentar dag etter dag etter dag blir så kjent for deg at det raskt etablerer seg som en leveregel. Dersom du ønsker å forandre på deg selv eller ditt liv, er det derfor viktig at du gjør deg så kjent med de nye elementene dette fører med seg at disse blir nye leveregler for deg!

La oss ta et eksempel som jeg tror mange av leserne av denne bloggen vil kunne identifisere seg med:

De fleste av oss ble lært fra en tidlig alder at vi ikke skulle snakke med fremmede, og at dersom noen forsøkte være vennlige med oss så måtte vi være forsiktige og søke til noen vi allerede kjente (våre foreldre) for å være trygge. Dette øvde vi oss på hver dag gjennom hele oppveksten, og når vi plutselig var gamle nok til å stå på egne ben opplevde vi en intern konflikt. På den ene siden var en av våre grunnleggende leveregler at vi ikke skulle prate med fremmede, i hvert fall ikke uten å ha backup av noen vi kjente. På den andre siden dukket det opp et grunnleggende behov for å ha sosial omgang med mennesker på de nye arenaene vi befant oss på.

Frem til dette punktet har vi blitt så flinke til å ikke snakke med fremmede, at tanken på å ta kontakt med en fremmed nærmest skremmer vannet av oss, og vi søker til våre venner for å gjenopprette den trygge og kjente følelsen vi er blitt så flinke til å sette pris på.

Så hvordan kan vi bruke denne læresetningen for å forbedre denne situasjonen?

Vel, det er såre enkelt. Om det du gjør i dag er trening for i morgen, så må du begynne å øve på de tingene i dag som du ønsker å være komfortabel med i morgen!

Om du IKKE går bort og slår av en prat med den interessante jenta på treninga, festen, utestedet eller kjøpesenteret – så blir du flinkere og flinkere til å IKKE snakke med jenter du er tiltrukket til. Om du derimot rusler bort og sier hei – ja da blir du littegrann flinkere til å gjøre nettopp det. Over tid blir det lettere og lettere, helt til det plutselig er den mest naturlige tingen i verden for deg å gjøre.

Og om det er for skummelt å starte en hel samtale med en fremmmed, hva med å starte med å bare si «hei» og «god dag» til menneskene rundt deg som du ikke kjenner? Så snart du har fått nok trening i det, vil du se at flere og flere ting blir enkle og komfortable.

 

-Torkel

 

PS: Har du lyst å lære mer om hvordan du lettere kan møte nye venner og skape bedre sosiale sirkler? Ta en titt på mitt nettkurs her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *