Superego – den bortskjemte drittungen.

Kjenner du ditt superego?

“If there’s anything more important than my ego around, I want it captured and shot immediately!”
– Zaphod Beeblebrox i The Hitchhikers Guide to the Galaxy.

Din kanskje største utfordring når det gjelder å endre ditt liv er ditt eget hode. Det er du som må bestemme deg for hva du ønsker og hvorfor du ønsker det, og det er du som må ta stegene i riktig retning for å oppnå disse målene.

Det er lett å bli motivert av å lese denne bloggen, av å lese våre råd, historier og tips. Bevæpnet med din nye kunnskap og dine nye ferdigheter setter du kursen mot nærmeste kjøpesenter, fest, utested eller nachspiel.

Du titter rundt på menneskene som er der, så får du øye på en jente, eller kanskje en gruppe mennesker med en interessant jente i. Du kjenner nervøsiteten banke i brystkassa i det du tar det første steget. Så stopper du. En liten stemme hopper opp i hodet ditt og sier, ”hva er det du gjør? Du kan ikke prate med henne! Du kjenner henne ikke en gang! Du vet ikke hva du skal si! Bli stående der du er, ikke vær en idiot!” Hva gjør du?

Denne lille stemmen, den stemmen som mens du leser disse ordene kanskje sier, ”hva er det han prater om? Jeg har ikke noen stemme i hodet mitt”, det er ditt superego.

Skal du lykkes i å utvikle ditt liv, oppnå sosial suksess og bli den personen du ønsker være, da må du lære deg hvordan du skal håndtere dette superegoet.

Hvor kommer ditt superego fra?

Når du var liten fikk du beskjed av din mor, din far, dine tanter og onkler, barnevakter, barnehagetanter, brødre, søstre, lærere, venner og julenissen om hva som var tillatt og hva som ikke var tillatt.

Når du lærte å gå fikk du streng beskjed om å ikke rive ned ting fra stuebordet fordi de ville bli ødelagte. Når du begynte utforske verden på egen hånd fikk du beskjed om å ikke prate med fremmede fordi de var farlige.

Når du begynte på skolen fikk du beskjed om å ikke skille deg ut (i hvert fall fikk du beskjed om at alle måtte følge de samme reglene, og nåde deg om du ikke gjorde det!). Du måtte gjøre som lærerne sa selv om du var uenig. Og for all del; ikke tro at du er noe bedre enn alle andre! (Lenge leve janteloven…)

Du opplevde raskt at konsekvensen av å ikke følge reglene som autoritetene rundt deg gav deg var at de samme menneskene midlertidig holdt tilbake den omsorgen, positive oppmerksomheten og kjærligheten du var vant til å oppleve ellers.

Du ble støtt ut av det som i din verden på det tidspunktet var samfunnet forøvrig (familie, venner, skoleklasse) ved å få kjeft, bli sendt på rommet ditt, eller ved å bli ekskludert fra gruppen i barnehagen eller på skolen i perioder av timen eller dagen. Dette var selvsagt ikke noe du ønsket å bli utsatt for. Derfor skapte du en mekanisme for å forsøke forhindre at dette skjedde flere ganger.

Når du befant deg i en situasjon hvor du visste det fantes en begrensende regel hørte du stemmen i hodet ditt som fortalte deg, ”ikke snakk med fremmede!” ”Ikke skill deg ut!”

Men det var ikke lenger dine foreldres eller læreres stemme som snakket til deg, det var din egen. Og denne gangen godtok du regelen som et råd til deg selv. Som et indre ønske om å ikke ville snakke med fremmede. Som en god ide.

Superegoets største ønske.

Ditt superego er redd for en ting, og kun en ting.

Det er redd for å bli gjort til skamme, for å bli latterliggjort eller bli flau.

La oss si at du er flink til å spille gitar. På en skala fra 1 til 10 er du en soleklar 8 på gitaren. Du øver og spiller titt og ofte.

Når du er alene trener du på nye soloer, eksperimenterer med nye sanger og lærer deg nye grep som tilhører nivå 8 og kanskje til og med 9. Du bommer litt, men det er greit, for det er jo tross alt slik du lærer.

Så kommer en gjeng venner på besøk med et par jenter. Det er god stemning og noen skryter av dine musikalske ferdigheter og ber deg spille litt på gitaren. Du drar den villig frem og klimprer ut en av dine favorittsanger som du mestret for lenge siden.

Resten av kvelden spiller du slike sanger. Sanger du kunne når du var på nivå 6 og 7. Fordi du kan. Fordi du ikke kommer til å mislykkes. Fordi du hører på ditt superego som forteller deg at du mest sannsynlig kommer til å drite deg ut om du forsøker en sang på nivå 9.

Superegoet ditt ønsker alltid at du skal prestere akkurat litt under det som er ditt beste nivå (i hvert fall dersom det er andre mennesker rundt deg) slik at du ikke mislykkes.

Du lærte for lenge siden at du ikke skulle skille deg ut, og at dersom du skulle vise deg frem så måtte du i hvert fall sørge for at du ikke mislyktes!

Superegohåndtering.

Nøyaktig når ditt superego sluttet å lage nye regler er ikke spesielt relevant.

I enkelte tilfeller gjør det det fremdeles, men det er trygt å anta at det hadde de fleste grunnleggende reglene om samspill med andre mennesker på plass når du var rundt 7 år gammel. Da hadde du opplevd familieliv, venneforhold, barnepass/barnehage og skole, fire av de viktigste arenaene for oppdragelse av barn.

På bakgrunn av dette har jeg en metafor jeg har lyst til at du skal eksperimentere litt med. Dette er en metafor jeg deler med alle mine studenter som har et behov for å bryte ut av de mentale lenkene de har lagt på seg selv, og den har vist seg å være uhyre effektiv for alle som har tatt den i bruk.

Se for deg en bortskjemt 7-åring. En 7 år gammel deg som er vant til å hele tiden få viljen sin og som er villig til å kjempe hardt for at han alltid skal være sentrum av din oppmerksomhet, for at ingenting skal endre seg, og for at han skal få fortsette å bestemme.

Hver gang du tenker tanken på å prøve noe nytt, noe du ikke allerede vet du har mestret eller noe som går imot reglene ditt superego har lært seg, dukker denne 7-åringen opp ved siden av deg.

Du er tilbake på utestedet fra starten av denne artikkelen, du titter på de samme jentene og tar det neste skrittet mot dem. ”Hva er det du gjør? Du kan ikke prate med henne! Du kjenner henne ikke en gang! Du vet ikke hva du skal si! Bli stående der du er, ikke vær en idiot!”

Jeg vet ikke med deg. Men jeg lar ikke bortskjemte 7-åringer bestemme hvordan jeg skal leve mitt liv. ”Hei! Deg har jeg ikke hilst på enda! Jeg heter Torkel.”

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 tanker om “Superego – den bortskjemte drittungen.”