Hvordan status quo-biasen saboterer din datingsuksess.

brain2Som du kanskje har fått med deg, er jeg nå i prosessen med å skrive en serie av artikler som tar for seg en del psykologiske prosesser som ofte er med på å påvirke våre datingliv, og i dag er vi kommet frem til en av hovedgrunnene til hvorfor enkelte ser ut til å få de samme negative resultatene igjen og igjen.

I psykologien kalles dette for «status quo-biasen», og enkelt forklart er dette vår tendens til å alltid foretrekke kjente scenarioer i forhold til nye alternativer.

Denne effekten er grundig dokumentert i psykologien, og er en av hovedgrunnene til at så mange mennesker ikke liker endring. Vi fantaserer gjerne om positiv endring, om å få kjæresten vi alltid har drømt om, om å gå til sengs med drømmepartnerne, og så videre. Men veldig få gjør de endringene som er nødvendig for å oppnå dette.

I stedet forteller vi oss selv ting som, «jeg må bare være tålmodig og vente, så skjer det nok!» Eller «det er jo bare det at jeg ikke har møtt den/de rette enda!» Dette er unnskyldningene til de som sitter og venter på at noe skal komme til dem i stedet for å gå ut og skape det selv.

Men dersom du går gjennom de samme rutinene hver dag, uke etter uke, år etter år, og enda ikke har truffet den/de riktige – så burde det i grunn si seg selv at du må endre på noe for å få nye resultater. Og dette er sant enten dine rutiner er å sitte på sofaen og se på tv, eller om det er å gå ut og møte nye mennesker jevnlig. Om du ikke får resultatene du ønsker – så må du endre din fremgangsmåte.

«Definisjonen på galskap,» mente Albert Einstein, «er å gjøre det samme om og om igjen og forvente nye resultater.»

Men status quo-biasen forsøker å holde oss i våre gamle rutiner. Denne prosessen i hjernen vår spiller nemlig på vår frykt for tap, vårt ønske om å holde oss innenfor vår egen komfortsone og vårt behov for å kunne forutsi hva som vil skje. Den gjør at det føles tryggere, lettere – bedre – å fortsette å gjøre det vi alltid har gjort, og så heller skylde på verden rundt oss for at vi ikke har kjæreste eller ikke får suksessen på datingen vår som vi ønsker oss.

Jeg forteller deg ikke om denne psykologiske effekten for å gi deg en unnskyldning til ikke å prøve, jeg forteller deg om den for å gi deg en ekstra grunn til å riste deg løs fra dine gamle vaner og begynne å gjøre noe nytt!

Enten dette nye er å være mer aktiv i ditt liv, å lære deg nye kommunikasjonsferdigheter, å ta noen nye sjanser eller å sette deg nye mål. Jeg forteller deg om dette for at du skal innse at din vane med å fortsette å gjøre det du alltid har gjort og bare være tålmodig ikke gjør deg noen tjenester. Følelsen av at det er skummelt, ukomfortabelt eller risikabelt å endre på status quo er nemlig ikke ekte. Det er en oppdiktet følelse som følger oppdiktede tanker skapt av en automatisk og medfødt feilkilde i psykologien din.

Så rist av deg behovet for at dagene, datene og aktivitetene dine skal være mest mulig like, og begynn å gjør nye ting. Nye ting fører til nye resultater, og så slipper du å bli ansett som gal av selveste Albert Einstein.

 

-Torkel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “Hvordan status quo-biasen saboterer din datingsuksess.”