januar 15, 2010 Stå for den du er!

Stå for den du er!

Shame is the number one thing that holds people back. If you cannot stand for who you are, achieving what you want becomes almost impossible.”

Ordene fra livsstilsguruen Steve Pavlina som jeg jobbet sammen med på et kurs i Las Vegas nå i begynnelsen av 2010. Hodet mitt nikket nærmest ufrivillig og fokuset mitt flyttet seg fra studentene i rommet og over på meg selv.

I mange år nå har jeg studert dette med dating, seksualitet, sex og livsstil. Jeg har skrevet spalte for VG. Hatt program på P3, og vært profilert i magasiner, aviser, og så videre. Alltid anonymt, alltid som den mystiske Hjerterknekt som deler sine råd og historier. Alltid med en litt urolig følelse i kroppen, ”tenk om noen kjenner meg igjen?”

Avsløringen.

Det var ikke før sommeren 2009 at jeg virkelig ga slipp på denne anonymiteten når jeg stilte opp i media for første gang med både navn og bilde.

Etter den tid har snøballen rullet kraftig. Det var ikke lengre bare mine nærmeste venner og enkelte av jentene jeg var involvert med som fikk ta del i denne delen av livet mitt. Plutselig var jeg tilgjengelig for alle.

Etter mine opptredener på NRK og mitt tett-på-nett møte med VG opplever jeg en stadig strøm av mennesker som legger meg til på facebook eller oppsøker meg på byen. Og de fleste av jentene jeg treffer via mine sosiale sirkler vet allerede hvem jeg er og hva jeg jobber med.

Før var jeg sikker på at dersom jeg var åpen med alt og alle om hvem jeg var og hva jeg gjorde så kom det til å bli slitsomt.

Jeg var overbevist om at jeg kom til å måtte forsvare meg selv mot angrep fra alle som misforsto mine hensikter og det jeg underviste i. At jenter ville være skeptiske og at gutter enten ville starte pissekonkurranser eller neddynke meg i spørsmål. Ingen av delene har skjedd.

Joda, innimellom møter jeg gutter på byen som forsøker pumpe meg for mest mulig råd. Og av og til treffer jeg på jenter som er skeptiske til meg på grunn av det jeg gjør. Men disse forsvinner i mengden.

Min avgjørelse om å ikke lenger skjule hvem jeg er og hva jeg gjør har kun hatt positive konsekvenser. Lærevillige menn strømmer til våre kurs, Nye mennesker jeg treffer er fascinerte over både min livsstil og jobben min. Og jenter innser raskt at de kan være åpne og gjøre akkurat som de vil rundt meg.

De få menneskene som ikke har godtatt denne siden av meg har selv diskvalifisert seg fra mitt liv og forsvunnet ut i periferien. Og for å være ærlig så er jeg glad for det. Dersom de ikke godtar meg for den jeg er, så er det den beste løsningen for begge parter..

”Be who you are and think what you want, because those who mind don’t matter, and those who matter, don’t mind!”

Ordene til Dr.Seuss flyter gjennom hodet mitt idet Steve avslutter sitt meget inspirerende innlegg på workshopen. Og jeg ønsker oppfordre deg til akkurat dette.

Stå for den du er. For dine ønsker, for dine lyster og for dine interesser.

Jeg mener fast bestemt at de som ikke godtar deg for den du er ikke har noe i livet ditt å gjøre. -ig de som virkelig bryr seg om deg vil akseptere deg fullt og helt.

Ved å stå for den du er, for livet du ønsker leve og for tankene du har vil det ikke bare bli lettere for deg å jobbe mot dine mål, men menneskene du har rundt deg vil lettere kunne hjelpe deg med den utviklingen du trenger.

Alt for mange mennesker der ute lar seg styre av skam eller skyldfølelse. Spesielt dersom de føler at det de ønsker er utenfor det samfunnet definerer som status quo. Ikke vær en av de som lar denne misoppfatningen holde deg tilbake.

Jeg utfordrer deg til å ta første steg i denne prosessen akkurat NÅ.

Bruk kommentarfeltet under og fortell meg hvilke deler av deg selv du har skjult fra menneskene rundt deg frem til nå, og hvilke steg du skal ta for å sørge for at dette ikke er noe som skal holde deg tilbake videre.

Vær ærlig, vi har alle ting som dette i vårt liv. Så la oss gjøre noe med det. La oss gjøre 2010 til året hvor vi står opp for oss selv!

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

14 thoughts on “Stå for den du er!

 1. Jeg er flink til å synge. Det er det veldig få som vet, rett og slett fordi jeg synes det er flaut å synge edru :)

  Skal begynne på bandlinje, folkehøyskole, da skal det bli andre boller :D

 2. Jeg tror ikke det er så veldig mye av meg selv jeg skjuler for omverdnen.

  Derimot prøver jeg å skjule mer nå enn hva jeg har gjort tidligere, rett og slett fordi jeg har funnet ut at det er ikke alt alle rundt meg har noe med!

  Det er lov å si «det har ikke du noe med» istedet for å føle at man «må» fortelle alt om seg selv. Folk må få lov til å jobbe litt for å få vite de litt mer private tingene om meg…

  Jeg har riktignok vært ganske så ekstrem på å fortelle om meg selv, jeg har ingen planer om det, men det jeg ønsker er å lære meg å fortelle det som passer i settingen og med folka jeg er sammen med, samt å skille litt mer på gode og mindre gode venner, slik at ikke alle vet alt!

 3. Det er helt klart at en har lov til å ha sine hemmeligheter. Personlig er det flere samtaleemner ikke ser noen grunn til å diskutere med andre. MEN dette kommer ikke av frykt for at andre skal dømme meg eller ikke godta meg på noen som helst måte. Det er mer snakk om ting man faktisk ønsker holde for seg selv fordi de er private og personlige (eller rett og slett bare ting man ikke ser en grunn til å diskutere).

  Poenget her er å ikke skjule den du er som person fra andre fordi du er redd for deres reaksjoner eller tilbakemeldinger. Dersom det er motivasjonen din for å skjule ting er man på feil sti. Men ut fra våre «samtaler» og det jeg har lest av deg tror jeg ikke dette i bunn og grunn er motivasjonen din for å begrense hva du deler med andre..? :)

 4. hvor mye lettere hadde ikke ting vært om jeg hadde turt å satset på at noen kunne like meg selv med mine feil og mangler,om jeg hadde turt å sagt ting som dem er…
  Hvor mye lettere hadde ikke ting vært om jeg slapp denne maska og kunne bare være maybee.
  Ja ting er ikke så enkelt,jeg vet iallefall at denne artikkelen stakk,og den satt rett i hjerterota…forde det er ikke det at jeg ikke vil ha en kjæreste men enda tør jeg ikke stole nok på meg selv til å gå hele veien:)

 5. Da er det på tide å begynne ta de riktige skrittene maybee. Det du opplever er en frykt som dessverre veldig mange i vårt samfunn lider av, og som jeg selv har vært utsatt for i mange år tidligere. Men når du begynner slippe den maska og være den du er, vil du raskt finne ut hvem i ditt liv som fortjener og være der, og de som forsvinner vil raskt bli erstattet med nye og bedre mennesker :)

 6. ja det er på tide:)og jeg har gått gjennom egne tankemøstre skikkelig nå,og kan takke deg litt for det;)
  vel aldri for sent:)så prøvde meg idag på en…hehe kan lea ikke på øyelokka engang så morro var det:)
  vel det ordner seg for snille jenter og jeg er jo snill så:)

 7. Kjenner meg alt for godt igjen i dette. Det er få av vennene mine som vet at jeg driver med selvutvikling og at jeg interesserer meg for coaching. Det er synd å si det, men noen ganger blir jeg litt inkongruent når jeg prater om temaene, fordi det er så mange som ser ned på greia og missoppfatter hva det handler om. Jeg er redd for hva de kommer til å tenke, og jeg «forbereder» meg på at jeg må forsvare det ene og det andre.

  Dette synes jeg er feil, fordi jeg aksepterer andre som de er.

  Knall artikkel, skal minne meg selv på dette budskapet oftere – snart vet «alle» hvilken nettside jeg driver og hva jeg holder på med på fritiden. :)

 8. Maybee: Det er aldri for sent å ta de riktige skrittene nei, godt å høre at du er kommet i gang, resultatene kommer nok fort nok skal du se! ;)

  Håkon: Bra innstilling! Jeg vet hvor du kommer fra og har selv vært der, ting er mye mindre komplisert på denne siden dog, så det er bare å komme i gang! :)

 9. Ok, nå har det kommet så mange artikler her at jeg ikke helt vet hvor jeg skal stille dette spørsmålet. Så til dere knekter, hunker og storsjarmører:

  Jeg er interessert i ei jente. Vi hadde veldig god kontakt for noen år siden, men da jeg fant ut at hun hadde type, ble jeg skuffet og kontakten ga seg. Men jeg har lyst å gjenoppta kontakten. Har snakket med henne noen få ganger på msn og litt på byen. Men når det kommer til skole, tør jeg ikke helt. I friminuttene sitter hun ofte med flere andre jenter som jeg ikke kjenner, så hvis jeg hadde kommet bort og begynt å kun snakke med henne, ville det nok blitt helt stille rundt bordet.

  Så jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få snakket skikkelig med henne i skoletida. Blir litt rart å ta henne med på tomannshånd også, siden vi bare har små samtaler av og til.

  Hun er ei hyggelig jente, så jeg vet ikke helt hva jeg er redd for :)

 10. Vel, for å si det enkelt: Du må tørre.

  Ikke vær redd for å gå bort til henne når hun er med venner, det viser at du har litt baller. Men om du vil unngå å legge sosialt press på deg/henne kan du jo også forsøke å få fatt i henne når hun går fra et sted til et annet. Da er det lettere å isolere henne fra vennene og få en samtale med henne.

  Og du må for all del ikke være redd for å prate med henne på tomannshånd! Det er ikke rart. Om det er rart, så ville det blitt et veldig merkelig forhold mellom dere etter hvert! ;)

 11. Hei, først og fremst, fin blogg, den hjelper sikkert fler enn dere aner. Denne blir vel en smule lang. :)

  Har litt av det samme problemet med en jente jeg har truffet for ikke lenge siden. Hun er jo opptatt, som de fleste av de beste jentene – og det er jo et usikkerhetsmoment for meg. Er det rett og slett bortkastet tid å flørte med henne?

  Har opplevd at kjemien har vært svært god til tider, og på en fest, da jeg ikke visste at hun var opptatt, gikk flørting overraskende langt før jeg fortalt hva jeg følte om henne – og da ble jeg fortalt hvordan situasjonen var, og til og med at hvis situasjonen hadde vært en annen så hadde det sikkert vært en mulighet.

  I ettertid har situasjonen vært preget av mye usikkerhet hos meg selv, type, er det bortkastet tid, hvorfor er hun avvisende noen ganger osv. Det har jo også vært klare tegn på interesse/fløritng i ettertid – så jeg blir veldig usikker på hva jeg skal gjøre.

  Jeg har også en lei tendens til å bli såret over ‘avvisning’ i ulike former, og av den grunn så blir jeg litt hevngjerrig og vil avvise tilbake, gjerne med å gå eller la være å snakke, ha øyekontakt osv. Dette synes jeg selv er utrolig barnslig, og jeg tror også det har ødelagt for mange ‘muligheter’ opp igjennom.

  Det som er relevant i forhold til emnet, er at jeg til tider har fått tilbakemelding på hvordan jeg er av forskjellige jenter og venner. Det er ofte jeg opptrer som skrytete, noe jeg også synes er ekstremt barnslig, og at jeg er dårlig på øyekontakt – sånne klassiske usikkerhetsmomenter.

  Det hele preges av en slags tilbøyelighet til å gjøre de feile tingene hver eneste gang det er jeg kommer i kontakt med jenter som gjerne kunne vært kjæreste-materiale, og det synes jeg jo er litt rart da jeg ser på meg selv som en hyggelig person og de tingene som følger med.

  I det hele tatt ønsker jeg å kvitte meg med dårlige vaner, bli mer selvsikker, upretensiøs, slutte å si ting som blir oppfattet som skryt, og tåle mer avvsing – for det er jo mer det at jeg tolker ting som avvisning, eller at jeg tror jeg vil bli avvist, enn reelle avvisninger! :)

 12. Hei john doe!

  Om det er bortkastet tid eller ikke kan jo diskuteres i forhold til mange ting, men det hele koker ned til om DU synes det er bortkastet tid eller ikke. Om hun har kjæreste, og trives sammen med han, ville jeg personlig droppet flørtinga og heller hatt henne som venninne. Det finnes masse jenter der ute som garantert er minst like bra som henne OG som er singel (eller i hvert fall mer singel enn henne), så hvorfor ikke bruke tiden din på dem i stedet?

  Dine målsettinger her høres veldig fornuftig ut, og fordelen med å ha så konkrete mål er at det blir mye lettere å jobbe med dem! Hold fokus på disse tingene du lister opp her, og eliminer/forbedre dem en etter en, så vil du raskt se hvor lett det er å gjøre endringer i ditt liv og din væremåte om du ønsker det! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *