Skap gode vaner.

Hvor lang tid tar det å skape gode vaner?

Vel, i følge Stephen Covey, forfatteren av boken ”7 Habits of Highly Effective People” tar det i gjennomsnitt 21 dager å skape nye vaner. Og dette er gjerne det som er sitert og anbefalt i selvutviklingsverdenen.

Men sannheten er at hvor lang tid det tar å skape en ny vane er avhengig av to ting. Hvor kompleks vanen er, og hvor mye vi liker å gjøre den.

Om det er en enkel ting som tar lite tid og energi, og som vi liker å gjøre, er det både lettere å huske på den – og å gjennomføre den. Den fester seg raskere, og krever mindre innsats.

Er det noe mer kompleks, eller noe vi liker mindre, kan det derimot ta lengre tid.

Men poenget burde ikke være hvor lang tid det vil ta. Dersom vi ønsker å skape nye, gode vaner som vil hjelpe oss bygge livet vi vil ha, burde vi ikke henge oss opp i om det tar en uke, tre uker, eller tre måneder.

Mine to vaneeksperimenter.

I det siste har jeg selv gjort to eksperimenter med mine egne vaner.

Det ene handlet om å erstatte en dårlig vane med en ny ukompleks vane som jeg så frem til. Det andre handlet om å skape en ny vane som krever mye arbeid, og som ikke hørtes like fristende ut i startfasen.

Jeg skal snart fortelle deg mer om hvordan dette gikk. Men først vil jeg at du skal gjøre noe for meg:

Finn frem penn og papir.

Skriv en liste med minst 5 ting du kunne tenke deg gjøre på fast basis som du ikke gjør i dag. 5 gode vaner du ønsker ha, og som ville gjort deg mer fornøyd med hverdagen din.

Disse tingene kan gjerne være små og ikke kreve for mye tid eller energi å gjennomføre. Gi deg selv en lett start, så kan du heller skrive en ny liste med mer omfattende ting senere når du ser hvor effektiv denne øvelsen er.

Eksempler på ting jeg vet andre har skrevet på listene sine er: spise mer frukt. Gjøre 20 sit-ups hver dag. Følge mer med på nyheter. Snakke med sine venner oftere. Hilse på de som sitter ved siden av deg på bussen. Og lignende.

Ferdig? Flott!

Nå skal jeg fortelle deg hva jeg har gjort den siste perioden. Dette blir to enkle eksempler på hvordan du kan implementere noen av de vanene du selv nettopp skrev liste over.

Erstatte en gammel vane med en ny.

”Se mindre på TV og les flere inspirerende tekster/bøker.”

Dette skrev jeg ned på min liste for snart to måneder siden. Stegene jeg tok for å fullføre denne prosessen og skape den nye vanen var veldig enkle, og så ut som dette:

1. Jeg skaffet meg flere inspirerende bøker.
2. Jeg leste (nesten) hver kveld etter jeg hadde lagt meg.
3. Og i stedet for å slå på tven når jeg var alene, åpnet jeg en bok.

Jeg skal ikke lyve for dere, jeg har sett på TV den siste måneden, men jeg har også lest mye mer enn jeg har gjort det siste halvåret før dette til sammen.

Takket være denne nye vanen har jeg fullført mange artikler jeg lenge har hatt lyst til å lese. Og jeg har lest skjønnlitteratur som jeg lenge har vært nysgjerrig på.

Det tok ikke mer enn en uke eller to før disse stegene var nye, gode vaner i mitt liv. Det vanskeligste med det hele var rett og slett bare å huske på å lese i stedet for å slå på tven. Noe jeg løste ved å sette en post-it lapp rett under tven der det sto «Les bok».

Introduksjon av ny vane.

«Tren 5 dager i uken ute i hagen.»

Når treningssentrene stengte i mars på grunn av coronapandemien ble jeg plutselig veldig lat. Jeg gjorde nærmest ingen aktivitet, og begynte veldig raskt å føle meg slapp.

Så jeg bestemte meg for å sette opp et treningsområde i hagen min. Jeg brukte stoler, bord, gamle malingsbøtter fyllt med sand og vann, og andre ting jeg fant rundt huset. Det tok meg en ettermiddag med jobb, så hadde jeg et improvisert lite treningsstudio i hagen.

Deretter kom den større utfordringen. Å gå ut i hagen mandag til fredag for å gjennomføre treningen min.

Det er også verdt å nevne at jeg bor i Las Vegas, og temperaturen her enkelte dager kan være godt over 40 varmegrader.

Denne vanen har krevd mye. Mye energi. Mye selvdisiplin. Mye vilje.

Og jeg skal ikke påstå at jeg har trent 5 dager i uka hver uke siden da. Men jeg er ganske nær. Jeg er i bedre form enn jeg har vært på veldig lenge, og om jeg ikke trener en dag får jeg litt dårlig samvittighet.

Det tok helt klart lengre tid å skape denne vanen enn lesevanen min. Men belønningen er mer enn verdt det.

Din tur!

Så, ta en titt på lista di.

Velg en eller to av vanene du skrev ned og bestem deg for at du skal implementere disse i ditt liv.

Et bra tips er å sørge for å minne deg selv på denne nye vanen frem til det går av seg selv slik jeg gjorde med lesinga.

Skal du ta noen push-ups hver dag? Heng en lapp et sted hvor du vil se den og det passer å ta dem (utenfor dusjen, for eksempel).

Skal du spise mer frukt? Sett post-its på skap- og kjøleskapdøra di.

Se mindre på TV? En lapp på TV-skjermen er forstyrrende nok til at du legger merke til den hver gang du sette deg ned foran den.

Huskelapper er en veldig enkel måte å minne deg selv på din nye vane frem til den fester seg. Bare sørg for at den er stor nok til å leses lett, og på et sted hvor du ikke kan unngå å se den.

Før du vet ordet av det gjør du push-ups hver dag. Spiser mer frukt. Bruker trappa i stedet for heisen. Ringer gamle venner på daglig basis. Og alt annet du kunne tenke deg gjøre mer av. Skap gode vaner i dag, så får du et mer fornøyelig liv i fremtiden.

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

10 tanker om “Skap gode vaner.”