Skap Glade Vaner.

I dag skal jeg ta for meg noe jeg  først presenterte i min personlige blogg for halvannen uke siden. Dette er en uhyre enkel og effektiv teknikk for å fobedre ditt dagligliv, og dermed også din generelle livskvalitet, med uhyre lite innsats! Høres ikke det kjekt ut? ;)

I følge Stephen Covey, forfatteren av boken ”7 Habits of Highly Effective People” tar det i gjennomsnitt 21 dager å skape nye vaner. Med andre ord, dersom du gjentar noe hver dag i tre uker i strek, så blir deten naturlig del av din daglige rutine, en vane du gjør uten å tenke noe mer over det.

Dette åpner opp en rekke nye muligheter for oss, som kan endre våre liv på fantastiske måter om vi gjør det riktig! Personlig har jeg den siste halvannen måneden fokusert på to ting for å forbedre dagliglivet mitt, og jeg ser allerede fantastiske resultater! Disse to tingene er:

1.  Erstatte en gammel, dårlig, vane med en ny og bedre en.
2. Introdusere en ny vane som gjør at jeg føler meg bedre og kommer meg i bedre form.

Jeg skal snart fortelle deg mer om hva disse vanene er, og hvordan jeg gjorde det, men først vil jeg at du skal gjøre noe for meg:

Finn frem penn og papir. Skriv en liste med minst 5 ting du kunne tenke deg gjøre på fast basis som du ikke gjør i dag. 5 gode vaner du ønsker ha, og som ville gjort deg mer glad og fornøyd med livet. Disse tingene burde være små og ikke kreve for mye tid eller energi å gjennomføre. Gi deg selv en lett start, så kan du heller skrive en ny liste med mer omfattende ting senere når du ser hvor effektiv denne øvelsen er. Eksempler på ting jeg vet andre har skrevet på listene sine er: spise mer frukt, gjøre 20 sit-ups hver dag, følge mer med på nyheter, snakke med sine venner oftere, hilse på de som sitter ved siden av deg på bussen, osv. Alt som kan gjøres uten store endringer i din daglige rutine er bra.

Ferdig? Flott! Nå skal jeg fortelle deg hva jeg har gjort de siste ukene. Dette blir to enkle eksempler på hvordan du kan implementere noen av de vanene du selv nettopp skrev liste over.

Erstatte en gammel vane med en ny.

”Se mindre på TV og les flere inspirerende tekster/bøker.” Dette skrev jeg ned på min liste for snart to måneder siden, og har siden den gang gjort nettopp dette. Stegene jeg tok for å fullføre denne prosessen og skape den nye vanen var veldig enkle, og så ut som dette:

1. Skaff deg mer inspirerende bøker (besøk bokhandleren, eller amazon.com)
2. Les hver kveld når du legger deg (alene).
3. I stedet for å slå på Tven, åpne en bok!

Jeg skal ikke lyve for dere, jeg har sett på TV den siste måneden, men jeg har også lest mye mer enn jeg har gjort det siste halve året til sammen! Jeg tillater meg selv å se på TV i stedet for å lese når jeg spiser, når jeg har besøk, eller sent på kvelden når jeg slapper av etter en lang dag (jeg skal jo uansett lese så snart jeg kryper under dyna).  Takket være denne nye vanen har jeg fullført mange artikler jeg lenge har hatt lyst til å lese, jeg har lest skjønnlitteratur som jeg lenge har vært nysgjerrig på, og jeg har så langt lest halvannen veldig inspirerende bøker om coaching og selvutvikling.

Suksess! :D

Introduksjon av ny vane.

”Ta minimum 25 push-ups om dagen, hver dag!” Jeg bestemte meg for å snike inn mini-treninger hver eneste dag for å hjelpe meg selv komme i bedre form. Det tar under ett minutt å ta 20-30 push-ups, det får meg i bedre humør, i bedre form, og får meg til å føle meg enda bedre med meg selv. Så her var måten jeg introduserte denne vanen til mitt liv:

Hver gang jeg er på tur i dusjen (alene), tar jeg 25 push-ups (dog måtte jeg øke antallet etter hvert da 25 push-ups ble lettere og lettere etter hvert som jeg kom i bedre og bedre form). Dette resulterte i 25 – 50 push-ups mer hver dag enn jeg vanligvis gjør på en dag, og over tid gir dette herlige resultater (spesielt om du kombinerer det med lengre treningsøkter i løpet av uka;).

Din tur!

Så, ta en titt på lista di. Velg en eller to av vanene du skrev ned og bestem deg for at du skal implementere disse i ditt liv! Et bra tips er å sørge for å minne deg selv på denne nye vanen frem til det går av seg selv. Har du lyst til å bruke mini-trening ideen min? Lim fast en lapp på dusjkabinettet ditt med ordene ”PUSH UPS!” på. Skal du spise mer frukt? Sett post-its på skap- og kjøleskapdøra di. Se mindre på TV? En lapp på TV-skjermen er forstyrrende nok til at du legger merke til den hver gang du sette deg ned foran den. Huskelapper er en veldig enkel måte å minne deg selv på din nye vane frem til den fester seg, bare sørg for at den er stor nok til å leses lett, og på et sted hvor du ikke kan unngå å se den.

Før du vet ordet av det gjør du push-ups hver dag, spiser mer frukt, bruker trappa i stedet for heisen, ringer gamle venner på daglig basis og alt annet du kunne tenke deg gjøre mer av! Skap glade vaner i dag, og skap et mer fornøyelig liv!

Hva skrev du på din liste?


~ Torkel ~

Ps: For en times tid siden snakket jeg med en ny bootcampdeltaker som i en bisetning nevnte at han hadde tatt et av rådene fra denne bloggen som vår kjære Hunkalicious skrev for en tid tilbake siden, og at dette enkle rådet hadde endret mye for han. Det er selvsagt utrolig motiverende for oss å høre slike historier, men enda viktigere er det at det er motiverende for deg! Om du bare leser denne bloggen for underholdningens skyld er det vel og bra, men om du virkelig vil utvikle livet ditt videre håper vi du virkelig tar tak i de rådene vi gir som du føler er viktig for deg. Dette funker! ;)

10 thoughts on “Skap Glade Vaner.

 1. Lekende lett, men akk så effektivt.. Takket være deg har jeg nå en liten liste over hva som forhåpentligvis er en del av «meg» i fremtiden =)
  Takk for inspirasjon!

 2. Bra innlegg, vet jeg henger litt etter, men men ;)
  Lista mi:
  – snakk me folk på bussen til og fra skolen(levn kossene hjemme)
  – Besøk og hold bedre kontakt med venner
  – Prøv og ikke rot så mye på rommet
  – slutt å kast bort så mye tid på serier og facebook
  – Og smør matpakke hver dag ^^ (<- fattig student)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *