Selvoppfatning – du er den du tror!

Selvoppfatning

I det siste har det vært svært hektisk for oss i Genuine Connections både privat og profesjonelt, og roligere blir det ikke på noen uker enda. Neste helg (6.-8.) kjører vi en helgeworkshop i Trondheim, helga etter besøker vi Bergen for nok en workshop, og i tillegg har vi en månedsworkshop på gang i Oslo. Men jeg skal gjøre mitt beste for å bli enda flinkere å oppdatere denne bloggen jevnlig og fortsette dele de beste rådene jeg kan komme opp med på kortfattede og konsise vis!

I dag skal jeg ta opp et emne inspirert av noe vår nyeste instruktør Hunkalicious skrev på vårt interne forum for noen dager siden. ”Subkommunikasjon er alt! Du er hva du tror du er!”

Hunkalicious er, vel, en hunk. Er det på grunn av hans gode klesstil? Hans muskuløse kropp? Hans sjarmerende smil? Nei! (”Jaa!” Skriker jentene.) Det er på grunn av hans holdning, hans ro i seg selv, og hans lekne, utadvendte og positive personlighet. Og ikke minst på grunn av hans tro på seg selv, hans selvtillit.

Fra vi er små læres vi opp til å tvile på oss selv. Janteloven regjerer i potetlandet Norge og fra barnsben av får vi vite at vi ikke skal skille oss ut, ikke skryte, ikke vise oss frem. ”La nå Per få vinne litt siden du er så mye flinkere enn han,” er mye mer hørt enn, ”Per, kom hit så skal vi trene litt sammen slik at du kan bli like flink som Pål!” Er det virkelig bedre å be de flinke om å holde tilbake, enn å hjelpe de mindre flinke til å mestre ting bedre?

”Det er typisk norsk å være god,” sa Gro Harlem Brundtland i sin tid og skapte ramaskrik. Men hun hadde rett, det ER typisk norsk å være god. Faktisk er det typisk menneske å være god. Vi har alle våre styrker, vi har alle ting vi kan briljere på med bare litt ekstra innsats og trening, og vi har alle et indre ønske om å faktisk være best i noe. Så hvorfor insisterer vi på å fortelle oss selv det motsatte?

Om du tror du er en taper, en chode, en sinke eller en upopulær tjukkas. Ja så er du det. Andre mennesker vil plukke opp på din manglende tro på deg selv, på din lave selvtillit og på din manglende kjærlighet for den du er. Og ingen har lyst til å henge med en taper.

Om du derimot VET at du er en person av kvalitet, en som er flink til det du er flink til og som har alle muligheter til også å bli flink til de tingene du i dag ikke mestrer er du god t på vei. Om du godtar deg selv for den du er og ikke skjemmes over at du har holdt deg selv tilbake så lenge som du har gjort, men omfavner din egen avgjørelse om å gjøre noe med dette – da er du en vinner! Du MÅ ikke være verdens beste i alt, du må ikke være verdens mest sjarmerende fyr for å være flink med jenter, det holder i massevis at du har tatt et standpunkt om at dette skal du fikse!

Vær komfortabel med den du er i dag, innse at det er ikke bare greit, men helt naturlig og forventet at du har dine mangler og svakheter. Innse at du ikke må nå et visst mål for å være lykkelig. Dersom du klarer utvikle en egenaksept og lykke med den du er i dag vil målene dine ikke bare bli lettere å nå, men du vil få all den hjelpen du kunne ønske deg på veien dit!

Her er noen av mine favoritteknikker som du kan bruke for å hjelpe deg selv på vei, for å ta steget fra å se på deg selv på negative vis (og dermed vise deg selv til andre på negative måter) til å innse at du er bra nok som du er:

Spre verdi: Gjør gode ting for menneskene rundt deg. Dette gjelder venner og familie så vel som komplett fremmede. Ved å gjøre små tjenester for menneskene du møter i ditt liv (tilby dem å holde døra dersom de har hendene fulle, hjelp noen med motorstopp, hjelp alenemora løfte barnevogna av bussen, etc) sprer du rundt deg med positiv verdi. Andre vil sette pris på at du dukket opp i livene deres, og du vil raskt føle deg bedre og bedre med deg selv.

”Affirmations”: Fortell deg selv daglig, gjerne flere ganger daglig, hva som er bra med deg, hvorfor du er en bra person og at du er fornøyd med både deg selv og livet ditt. Kjøper du den ikke? Gjør det likevel! Det herlige med denne teknikken er at du ikke en gang trenger tro på det du forteller deg selv! Et av mine mantra er, ”jeg ELSKER livet mitt!” Og jeg gjør det, selv om jeg ikke var i nærheten av å gjøre det når jeg begynte fortelle meg selv dette.

Skryteboka: Kjøp deg ei notatbok. Ei ordentlig ei. Gjerne med skinnpermer og en liten lås eller strikk på som du kan bruke for å lukke den. Enkelte bokhandlere har til og med bøker med et inspirerende ord på forsida. Første kvelden etter du har kjøpt denne boken skal du sette deg ned å skrive ned ALT du kommer på som du er flink til og som gjør deg til en bra person. Alt du har oppnådd i livet ditt og som har fått deg til å føle deg lykkelig og fornøyd. Kort sagt alt som har fått deg til å føle deg virkelig bra med deg selv og ditt liv. Legg deretter boka et sted i nærheten av senga di. Hver kveld når du legger deg vil jeg at du skal ta frem denne boka og skrive ned ting fra dagen som du gjorde bra, som fikk deg til å føle deg bra med deg selv osv. Ingenting er for lite, i min bok står ting som ”flink til å lage taco-ostesmørbrød” og ”kom meg på trening i dag til tross for at jeg følte meg som verdens slappeste hele dagen!” Om ikke lenge vil du finne at du har en hel bok som KUN inneholder positive ord og tanker om deg og ditt liv, og du vil se at du er et fantastisk menneske, selv om du har fortalt deg selv noe annet hele livet frem til nå!

Det hele koker ned til dette: Om du ikke er fornøyd med livet ditt og den du er, er den mest effektive måten å endre på livet ditt og deg selv nettopp å bli fornøyd med disse tingene! Så snart du virkelig er glad i deg selv, vet at du er et bra menneske og har innsett at du faktisk ER flink på en hel masse ting, vil de endringene du ønsker gjøre bli ufattelig mye lettere! Du vil subkommunisere til menneskene rundt deg at du er en person av verdi som er verdt å ha i livet sitt, og du vil ikke minst føle deg fantastisk mye bedre! Og til syvende og sist er det vel akkurat det alle våre mål og ønsker dreier seg om?

Til din suksess!

-Hjerter-

5 thoughts on “Selvoppfatning – du er den du tror!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

%d bloggere liker dette: