september 27, 2010

Prøv nye ting!

Mennesker liker rutiner. Det som er kjent er trygt, og det som er trygt er lurt for vår overlevelse. Vi har derfor en sterk tendens til å gjenta måten vi gjør ting gang etter gang. Vi finner oss mønster som fungerer for oss, og gjentar disse mønstrene dag etter dag, uke etter uke, år etter år.

Definisjonen på læring (innen atferdspsykologi) lyder: ” «relativt varige endringer i atferd som er et resultat av erfaringer (…)”.

Definisjonen på galskap, er å gjøre det samme om og om igjen og forvente ulike resultater.

Er det noen andre som ser et problem her?

Mennesker flest lever så trygt i sin egen boble og er så komfortable med måten de gjør ting på, at de holder seg til den kjente og kjære metoden uansett hva de er ute etter. De skaffer seg sjelden nye erfaringer som fører til endringen i egen atferd – og lærer dermed ingenting. Ta for eksempel en ung mann som er misfornøyd med sitt seksuelle liv og ønsker å møte en eller flere jenter som han kan gå til sengs med. Han går ut gjerne 2-3 ganger i uken, stirrer på jentene fra sitteplassen sin ved baren, drikker seg drita for å få opp motet, og snubler så over til nærmeste jente og gjør sitt beste for å være sjarmerende. Denne rutinen gjentar han hver gang han går ut, og suksessen er i beste fall sporadisk, men aldri konsekvent og ikke i økende grad. Han ender opp med å bite seg fast i den første og beste jenta som ved tilfeldigheter ender opp i hans liv, og lever ut resten av sine dager i et ”ok” forhold hvor han ”trives” og ”har det trygt”.

Dette er, dessverre, en meget kjent historie.

Heldigvis finnes det også andre historier. Historier om unge menn som skaffer seg flere erfaringer ved å prøve nye ting, ved å eksperimenter, og ved å jobbe målbevisst for å forbedre det de er usikre på. Dette er den lille gruppen av menn som faktisk lykkes. Dette er de 5% av norske menn som blir ansett som løgnere når de snakker om sitt liv med jenter. Dette er de som lever utenfor den trygge lille boblen, som har kvittet seg med galskapen, og som har omfavnet læring og utvikling.

Dersom du ønsker å forbedre ditt liv eller dine ferdigheter på noen som helst måte, så må også du begynne å prøve nye ting. Du må være åpen for nye ideer, søke etter nye erfaringer og ta ansvar for din egen utvikling. Om du fortsetter å gjøre det du alltid har gjort, så vil du fortsette å få det du alltid har fått.

Hvilke av dine rutiner trenger du å endre på?

4 thoughts on “Prøv nye ting!

 1. Sånn forutenom å surfe på nettet når jeg egentlig burde jobbet? :-P he he

  Aner ikke hva jeg gjør feil, men jeg ender alltid opp med menn som bor på helt andre plasser i landet(les:Oslo)… Kanskje det er underbevisst? At jeg velger de mest utilgjengelige mannfolkene fordi da slipper jeg å innvolvere meg særlig selv.

  En dag vil jeg gjerne endre på det, men ikke akkurat i dag :-)

 2. At definisjonen på galskap er å gjøre samme ting om og om igjen og forvente ulike resultater var det vel Einstein som sa, og han var vel som vanlig inne på noe

  Hilsen en som har gått fra det å ikke ha mot til å drikke seg til mot engang til å dra med meg de to absolutt flotteste jentene på en fest med 100+ mennesker ut på verandaen og numberclose begge to for så og skaffe dates senere, ene i går andre blir på onsdag. Fremdeles lang vei å gå før jeg kan kalle meg casanova men forandringen fryder

 3. «Dette er de 5% av norske menn som blir ansett som løgnere når de snakker om sitt liv med jenter.»

  Pratmakere har alltid skuffet meg. De har kanskje lært hvordan de skal snakke oss til sengs når vi er litt fulle, men, noe særlig mer enn det har de ikke lært. Og da blir jo resten ganske standard…
  Man kan stort sett se på menn hvem som er spennende, og det aldri de som skryter av hvor mange jenter de har hatt. Det er heller de som betrakter skrytepavene med et lite smil og tenker sitt.
  Det er min erfaring.

 4. Frk Hegre: Så lenge du trives med det, så er det ingen grunn til å endre på det nei.. Og Oslo er jo en fin by å besøke innimellom uansett! ;)

  Toth: Bra jobba! ;)

  cecilia: Fullstendig enig. Ikke bare fordi skryting er negativt på generell basis, men også fordi diskresjon er en nøkkelkomponent i å leve et ærlig og konfliktfritt liv. De som er opptatte av å snakke høyt i offentlige settinger om hvor flinke de er med jenter og hvor mange de har vært med, er ofte også de som jentene i deres sosiale sirkler skygger unna.

  Den setningen fra artikkelen var, som du sikkert også skjønte, bare for å sette det på spissen. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å skrive at det var de 5% som ble ansett som utliggere i statistiske undersøkelser og derfor forkastet av forskerne (som er nærmere hvordan jeg beskriver dette muntlig på våre kurs), men følte at det ble en unødvendig tungvint måte å beskrive det på ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *