Nyttårsforsetter – Hvordan skal du nå dine mål?

Januar er måneden da julens fråtsing resulterer i dårlig samvittighet. De fleste av oss har spist og drukket godt i jula og nå skal juleflesket til pers.  ”Nå må jeg komme meg i form!”, sier mange. Etter to-tre ivrige uker er de fleste av oss tilbake der vi startet. Ergometersykkelen støver ned som klesstativ og frukten er byttet tilbake til potetgull. Noen som kjenner seg igjen? Hvordan skal du da gå frem for å skape endring i livet ditt? Dette innlegget vil gi deg noen tips til hvordan oppnå det du ønsker.

Et gammelt ordtak sier “If you fail to plan, you plan to fail!”  Dette høres fryktelig enkelt ut, ikke sant? For å kunne oppnå en endring i livet ditt må du være klar over at du faktisk må endre livet ditt. Dersom du vil ha vaskebrett og sterk rygg innebærer det en kontinuerlig prosess der du prioriterer kropp og helse. Men når det er sagt trenger ikke det være vanskelig.

Det første du må gjøre er å sette deg mål, og målet bør være så konkret som mulig. “Å komme i bedre form” sier alt og ingenting. Det holder ikke. Målet bør være målbart slik at du vet når du har klart det. Veie mindre enn X, trene minst tre ganger i uken, snakke med minst X antall jenter/gutter, fullføre maratonløpet som går av stabelen på en gitt dato osv. Det skal være tydelige og klare mål. Hvordan vet du at du har nådd målet ditt? Hvordan vil du føle deg når du har gjort det?

Når du har klargjort for deg selv hvorfor du har satt deg de målene du har vil det være mye lettere å holde deg motivert. Skriv en liste med så mange punkter som mulig med hva du tjener på å gjøre denne endringen.
Det neste du skal gjøre er å bryte ned målet i delmål. Hva må du gjøre for å kunne oppnå det du vil? Hvilke delmål kan du sette deg? Også her bør delmålene være konkrete. Det er også viktig å fokusere på prestasjon og ikke resultat. Med det mener jeg at det er øvelse, repitisjon og et gjennomgående fokus som gir resultater over tid.

Det er tre aspekter ved livsstilsendring og alle tre må prioriteres for å oppnå varig endring. De er:
– fysisk endring
– sosial endring
– mental endring

Med fysisk endring mener jeg at man må endre sine fysiske bevegelser. Det trenger ikke være snakk om trening i vanlig forstand, men du må endre måten du bruker kroppen sin på. Kanskje en må bevege seg på nye steder, nye måter, eller til andre tider? Dersom en skal bli flinkere med mennesker må en også endre kroppspråket sitt. Alt vi gjør er forbundet med bevegelser i en eller annen forstand, og dette er viktig å være klar over. Hvordan skal du nå bruke kroppen din? Hvilke fysiske bevegelser må til for å gjennomføre endring av de vanene det er snakk om?

Du må også endre dine sosiale vaner. Ved å fortelle dine venner og kjente om dine mål vil de kunne hjelpe deg med motivasjonen. Det kan også være en stor fordel om du får med deg flere som har samme mål. Vi er sosiale dyr og det er lettere å opprettholde nye vaner sammen med andre. Det blir lettere å komme seg ut på trening om du har en fast avtale sammen med noen andre enn om du “skal gjøre det når du får tid.” Mange tror at de er fullt opptatt, men se litt på tidsbruken din. Hvor stor del av den er ikke veldig meningsfull? Hvor mye TV ser du på hver dag? Hvor mye tid sløser du bort på Facebook? Ved å å snike inn korte økter i mellom sine vanlige aktiviteter vil du få gjort utrolig mye uten at du mister noe tid fra det en må gjøre. Femten minutter om dagen er mye bedre enn ingenting.

Det siste og viktigste punktet er den mentale endringen. Det er viktig å endre sine tankemønster og ikke minst sørge for at en hele tiden er motivert til å opprettholde nye vaner. Vi mennesker motiveres mye mer av ros enn av ris, og vi må derfor sørge for å belønne oss selv når vi drar lasset i riktig retning. For å bevisstgjøre seg selv er det lurt å føre en journal. Der noterer du hver gang du gjør noe som får deg nærmere målet. Etter en liten stund kan en se i journalen sin at en tross alt er veldig flink. Da skaper en gode følelser til endringsprosessen. Dersom en hver morgen går opp på vekten og ser at en fortsatt veier for mye blir en bare deprimert.

Ved og i stedet gi seg selv ros hver gang en drar på trening vil en skape positiv motivasjon til å fortsette. Se over listen du har laget med grunner til hvorfor du skal gjennomføre endringen. Når du ser ti-femten gode grunner til hvorfor du skal gjennomføre vil motivasjonen få en boost.

I eksempelet over har jeg valgt trening og kosthold, men som regel er det lignende prinsipper uansett hvilken endring vi prøver å oppnå. Det kan være lære seg språk, bli mer sosial, bruke pengene sine mer fornuftig eller fullføre studiet sitt. Nyttårsforsetter er vanskelige å holde. Det er rett og slett vanskelig å endre sine vaner. Men med en god plan og et målrettet fokus er det mye lettere å oppnå nye og forbedrete vaner.

Spar
P.S. Hva venter du på? Sett i gang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “Nyttårsforsetter – Hvordan skal du nå dine mål?”