desember 8, 2011

Kan menn og kvinner være venner?

Jeg snublet nettopp over denne videoen og tenkte jeg skulle dele den med dere. Ikke fordi jeg er enig i konklusjonen (jeg kommer til den delen), men fordi det er et fantastisk bra innblikk i de ulike tankegangene til mange menn og kvinner. Merk dere at mennene i denne videoen definerer det som umulig å ha et vennskap med jenter fordi de ikke vil kunne unngå å ha seksuelle/romantiske følelser for jentene!

I dynamikken mellom (heterofile) menn og kvinner vil det være tilnærmet umulig å oppnå et forhold der ingen av partene (som regel mannen, men titt og ofte jenta også) til tider har seksuelle eller romantiske tanker om den andre. Slik er vi bare skapt. Men det er veldig uheldig å tro at dette betyr at man ikke kan være venner likevel!

Dessverre er det ofte slik at menn, spesielt menn med lite overflod av seksuelle/romantiske partnere, vil oppleve det som vanskelig å holde på vennskap med jenter de er fysisk tiltrukket til dersom disse følelsene ikke blir returnert. Kombiner dette med machokulturen som sier at det er meningen at gutter skal oppføre seg som at sex er det eneste som betyr noe (når de blir konfrontert med spørsmål som dette), og så har man oppskriften på en ganske kjip konklusjon.

Men grunnen til at jeg postet denne videoen var egentlig fordi jeg hadde lyst til å høre litt fra dere om dette emnet. Hva tror dere? Er det mulig for menn og kvinner å være platoniske venner (til tross for at den ene parten ville sagt ja om muligheten for sex/forhold kom)? Hvorfor/hvorfor ikke?

11 thoughts on “Kan menn og kvinner være venner?

 1. Nei. :-) he he
  De aller fleste velger å være venner med mennesker de føler tiltrukket av på en eller annen måte. Enten personlighet eller utseende og helst begge deler. Derfor mener jeg det i beste fall vil være svært sjeldent at en mann og en dame vil kunne være bare venner uten noen form for seksuell tiltreking fra noen av partene. Hva en velger å gjøre med denne tiltrekkingen derimot er noe helt annet!
  Men jeg velger allikevel å tro at det alltid vil være unntak som bekrefter regelen.

 2. Men kan man være kun venner til tross for denne tiltrekningen fra en av partene? Eller er det slik det blir fremstilt i videoen: Menn og kvinner kan ikke være venner. Punktum.

  Og hva med de som egentlig ikke velger sine venner, men som for eksempel kun blir kjent med nye mennesker fordi de er en del av ens sosiale nettverk og derfor «automatisk» henger rundt hverandre ofte nok til at et forhold oppstår fordi man kommer overens?

 3. Klart en kan være kun venner selv om det er en viss tiltrekking fra en av partene. Det kommer som sagt ann på hva en gjøre med det en måtte føle. Heldigvis er vi mennesker litt mer enn dyr som handler kun basert på instinkter ;-) Vi velger våre handlinger.
  Jeg tror poenget i videoen ikke er at menn og kvinner ikke kan være venner, men at de ikke kan være venner uten at hvertfall en av partene gjerne føler noe mer eller godt kunne tenke seg noe mer enn kun et platonisk vennskap om muligheten bød seg.

  Dersom du henger med en persom bare fordi denne også hører til samme nettverk, er dette da en god venn? Jeg ville heller kalt personen en bekjent. Jeg tolket det dithen at det var gode venner undersøkelsen gjeller. Jeg har hatt en god del mannlige venner og etter det jeg kan huske så er det kun bestevennen min fra videregående hvor jeg ikke har fornemmet annet enn vennskap. Altså, unntaket som bekrefter regelen :-) he he

 4. Det er helt klart mulig å kun være platoniske venner selv om den ene eller tilogmed begge har streifet borti tanken om noe mer :) Alt kommer ann på omstendighetene rundt vennskapet og hvilke valg man tar…

 5. Det er nok mulig, men det er ikke til unngå at en av partene vil kose litt av og til:) bare hyggelig å ha seg litt, bare begge ikke synker inn i den forholdgreia, og ikke noen av partene bestemmer seg for at det det ikke blir Kleint etterpå. Har vel strengt talt ikke noen venninner som jeg ikke har gjort noe med. Men det gjør oss ikke bedre eller dårligere venner av den grunn.

  Sex mellom menn og kvinner er naturlig, så hvorfor gjøre noen Big Deal ut av det?

 6. Tenker du at dama som regel på et eller annet tidspunkt vil føle tiltrekning mot karen der en fyr er venn med en jente han ikke synes er fysisk attraktiv da Torkel? Jeg har hatt noen venninner jeg ikke syntes var fysisk tiltrekkende, men som var hyggelig å henge med. Fikk jo vite litt senere av andre at en del av de hadde vært keene på meg da, så sånn sett besvarer jeg kanskje mitt eget spørsmål. Er dette i såfall en nesten automatisk mekanisme i de tilfellene gutten ikke er keen, på samme måten som den ulykkelige gutten du snakker om og jenta som ser på han som en venn?

 7. Noe automatikk er det nok ikke i det, men det er alltid store odds for at minst en av partene vil fatte interesse for den andre ved et eller annet tidspunkt, og det kan like gjerne være jenta som liker gutten som det er omvendt.

  Jeg påstår ikke at det ikke finnes vennskap der ingen av partene aldri har hatt ideer/lyst på den andre, men jeg tror disse tilhører mindretallet. Uansett er mitt endelige poeng at dette ikke batyr at menn og kvinner ikke kan være bare venner. Seksuelle eller romantiske ideer, ønsker eller handlinger utelukker ikke et vennskap.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *