Er det alltid bedre å vite mer? Informasjonsbiasen lurer oss.

confusionVelkommen til en ny artikkel som tar en titt på noen av de mest vanlige psykologiske fenomenene våre som lurer oss i vår hverdag, og hvordan de er knyttet til dating og forhold. I dag skal vi ta en titt på det som kalles informasjonsbias.

Informasjonsbias er betegnelsen som brukes på menneskers tendens til å anta at mer informasjon alltid er bedre.

I utgangspunktet virker det logisk for oss at en større mengde informasjon vil hjelpe oss ta de riktige valgene, men sannheten er at det ikke nødvendigvis er riktig. For det første er kvaliteten på informasjonen vi får avgjørende – med dårlig informasjon vil vi ikke ta bedre avgjørelser, med mye lik informasjon vil vi ikke få en mer nyansert forståelse av en situasjon, og med mye sprikende informasjon kan vi lett bli forvirret.

I vitenskapen snakkes det ofte om Ockhams barberblad. Rundt år 1300 sa den engelske filosofen William of Ockham at «Mellom konkurrerende hypoteser burde den med færrest antakelser velges.»

Med andre ord: Den enkleste løsningen er ofte den riktige. Og dette er en god læresetning for å overkomme informasjonsbiasen i dating.

Men hva har dette med dating og sånn å gjøre, rent praktisk, spør du?

Vel, mange faller for dette problemet når de forsøker å bestemme hva de skal gjøre i en datingsituasjon. Kursdeltakere, venner og journalister spør meg titt og ofte hva de beste tegnene for at noen er interesserte, for at noen har lyst til å kysse, for at noen har lyst til å gå til sengs, er. Og svaret mitt er alltid det samme: Ikke se etter tegn.

Å lete etter «de rette» tegnene er å falle for informasjonsbiasen. Vi leter etter mest mulig informasjon for å fortelle oss hva vi burde gjøre, vi ser etter et stort, blinkende skilt som forteller oss at det er greit å eskalere. Vi vil vite, vi tør ikke å tro, håpe eller anta.

Men både psykologien, og vår erfaring, forteller oss at det er nettopp det vi burde gjøre dersom vi vil ha de resultatene vi ønsker! Og hvorfor det? Vel, det er enkelt:

Se for deg to personer på en date, som begge leter etter de riktige tegnene fra den andre før de tør å gi sine egne tegn eller ta initiativ. Hvor bra vil det gå?

Eller en situasjon hvor du ser noen positive tegn, men vil ha mer informasjon for å være sikker. Og mens du venter på flere tegn, på mer informasjon, så plukker du opp noen som du tror kan være negative og blir usikker igjen. Eller så ender du opp med å vente så lenge for å samle mest mulig informasjon, at den andre blir lei av å vente og mister interessen.

Å vente på tegn er å samle på upålitelig informasjon, det er å nøle, det er å fraskrive seg ansvaret for hva du ønsker og hva du gjør.

Så slutt å let etter tegn, slutt å samle unyttig informasjon. Ved å anta at den som gir deg oppmerksomhet er interessert vil du oppføre deg mer selvsikkert. Ved å tørre å ta initiativ vil du være en sterkere leder og mer spennende. Ved å stå for din tiltrekning til den du snakker med vil du oppleves som tryggere.

Den enkleste antakelsen er alltid at noen som gir deg oppmerksomhet på et utested, eller er med deg på en date, er interessert i deg. Så bruk Ockhams barberblad, og ta ditt initiativ når du selv ønsker.

 

-Torkel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *