Hvorfor gjør du det du gjør?

Mange drømmer om ting de har lyst til å holde på med. Vi vet egentlig hva vi vil, men gjør ofte noe helt annet. Jada.. jeg vet jo egentlig hva jeg må gjøre, men må jeg egentlig begynne i dag? Og hvilket valg skal jeg ta ved neste veiskille? Følgende artikkel handler meningen med livet. Intet mer og intet mindre

En kommer hjem fra jobb/skole, spiser middag, og etterpå er man sliten og trøtt. En har egentlig lyst til å finne på noe men så er det så behagelig foran tvn. Så skal en sjekke mail, facebook, og om en er skikkelig flink så blir det trening. Etterpå er det blitt sent og det er på tide å gå å legge seg. En har så lyst til å gjøre ting en har satt seg fore men utsetter det til en annen dag. Noen som kjenner seg igjen? Det gjør hvertfall jeg.

Aristoteles sa en gang at vi er hva vi gjør. Fortreffelighet/suksess er derfor ikke bare en hendelse, men en vane.
Det tar tid og innsats for å legge til seg nye vaner, og ikke minst tar det tid og innsats for å endre gamle vaner.
Det er en god grunn til at vi sier «Gammel vane er vond å vende».

Vi må gjøre noe gjentatte ganger for å lære noe og for å bli god til det. Ikke minst er tiden vår verdens viktigste ressurs. Gjennomsnittsalderen i Norge ligger mellom 75 og 80 år i skrivende stund. Det er rett i underkant av 30 000 dager det. Vår egen tid er verdens viktigste ressurs, og den må forvaltes deretter.

– Hva gjør du i dag? Hvor mye tid bruker du til soving, jobb/skole og hvor mye av døgnet ditt står du igjen med?
– Hvor mye av det du må gjøre får du gjort?
– Hva kan du tenke deg å drive med? Hva er du interessert i?
eks. dansekurs, kampsport, golf, trening, bridge, brettspill, økonomistyring osv. Vi har uendelige muligheter, og det er komplett umulig å få gjort alt en har lyst til. Vi må rett og slett prioritere. Hvordan gjør vi så det?

Jo vi må finne ut hva som er viktig. Hvilke aktiviteter vil gjøre at du oppfyller målet med ditt liv? Hvilke aktiviteter utvikler deg i den retningen du ønsker? Den som er bevisst på hva en vil oppnå vil mye lettere kunne ta rett valg underveis.

Det er nettopp valg og prioriteringer som er vanskelig for folk flest, og også noe jeg selv har jobbet endel med. Hvordan vet jeg hva jeg vil? Vel… Etter min bok er meningen med livet å oppleve mest mulig lykke. Hvilke aktiviteter gjør meg gladest? Hvilke aktiviteter har mye mening for meg? Dette er et personlig spørsmål som det ikke finnes en generell fasit på, men det vil variere for alle og enhver.

Det lønner seg å beskrive disse aktivitetene skriftlig. Når en formulerer seg på med ord blir en mye mer bevisst på seg selv. For min egen del er jeg som lykkeligst når jeg kan lære bort ting til andre. Det er å kunne observere at en person først er usikker og famlende, og etterhvert øker selvtillitten og ferdighetene er magisk. Dette er noe jeg har erfaring med både fra kampsport, dykking og ikke minst Genuine Connections. Det å se noen plutselig håndtere det de tidligere trodde var umulig er bare helt fabelaktig. Det å selv kunne håndtere det en tidligere ikke mestret er også rimelig magisk.

Jeg blir også umåtelig fasinert av å observere naturens underfundigheter. Fugler, insekter, og ikke minst alt liv i sjøen er utrolig spennende for meg. Jeg kommer aldri til å glemme første gang jeg så en blekksprut under vann. Den skiftet farge ustanselig og det var tydelig at den forsøkte å fortelle meg et eller annet.

Skriv ned minst fem aktiviterer eller hendelser der du er lykkelig. Hva er det med disse aktivetetene som gjør deg lykkelig?

Hensikten med tankeøvelsen er å gjøre seg selv bevisst på det livet en lever. Det er altfor mange som bare eksisterer i stedet for å virkelig leve. Vi har altfor korte liv på denne planeten. Gjør vi det vi egentlig vil gjøre her i livet? Gjør DU det du egentlig vil?

Klas

8 thoughts on “Hvorfor gjør du det du gjør?

 1. Det var da søren at disse artiklene dine skal være så slående da;)
  joda jeg følte meg truffet,satt så mange ting på vent…men har begynt å tenke fremover da…
  satrater med dykkekurset da,et har jeg gledet meg masse til,det blir over påske:)
  også er det å få nav med på at jeg trenger jobbe med menesker og mat,organisere og styre og stelle,ikke gjemme meg vekk for da dør jeg:)
  Men det er nå ikke uten grunn ting blir som det er,er jo så lett å utsette:)

 2. Liker temaet som er tatt opp her. Er noe jeg selv hele tiden tenker på. Jeg er konstant søkende etter å utvikle, oppleve og eskalere. Men teori og praksis lar seg ikke alltid like lett gjøre.

  Jobb f eks er jo ikke akkurat noe jeg har lyst å bruke 50-60 av mine gjennomsnittlige 78 år eller noe på. Men skal jeg da droppe stillingen min som holder bil, leilighet og andre ting ellers i live? Noen sier ja og noen sier nei. Uansett er det en risikobalansering hvor jeg per dags dato ender opp med å fortsatt sitte på kontoret 8-16 mandag til fredag mens jeg hele tiden ser etter muligheter til å ta ting i livet til nye høyder i og med at jeg ikke er fornøyd med situasjonen. Er jeg feig eller er jeg lur? Det får vel hver og en enkeltperson avgjøre.

  Andre ting som gjør temaet problematisk er f eks dette med å gå på gymmet for min del (dette med interesser og aktiviteter som er nevnt i innlegget). Jeg simpelthen digger en grov fysikk. Det er helt fabelaktig når man har vokst slik at man kan se det, man øker i vekter eller man har gjennomført en diett som gjør at man ser rippa og rå ut. Men faen så mye tid det tar. Veie og spise maten gjerne 6 ganger til dagen. Gå på gymmet 4 dager i uka. Hele tiden ha progresjon eller degresjon i bakhode. Dette gjør altså at jeg ikke liker alt som kreves, men å slippe det for så og ende opp som en dvask badeball hadde i hvert fall gjort meg ulykkelig. Altså et praktisk konfliktsproblem i forhold til hva man vil.

  Det mest realistiske for de fleste er nok å hele tiden pushe på. Jobbe imot noe man vil ha når det er mulighet for det, og krysse fingrene for at lady luck gjerne tidsnok gir deg det lille ekstra som trengs for at man kan ta steget opp dit man vil være.

 3. Bra innlegg!
  Kjenner meg veldig igjen: Det blir fort alt for mye tid foran pc og facebook på ettermiddagene. Jeg føler lykke når jeg gjør disse tingene:

  – Synger
  – Spiller gitar
  – Spiller volleyball
  – Er med gode venner

 4. Gjør som meg:

  Jeg har en jobb til det jeg kaller «moro-kontoen», dvs alle penger jeg tjener på den jobben, går kunn til «Moro og gøy». Andte kontoen er lønnskonto som er regninger osv osv.

  På morokontoen er det satt inn penger som KUNN skal brukes til MORO og gøy!. Så jeg har aldri dårlig samvittighet for å bruke opp pengene der siden det brukes til nettopp MORO! Og det er motiverende å jobbe på den jobben som fører til morokontoen, nettopp fordi man vet at all den deltids jobben jeg gjør der etter den «virkelige jobben», går alle pengene til MORO! :-)

  Hva jeg har brukt morokontoen til? Tja…alt fra å spandere restaurant-besøk til noen utvalgte venner, impulsiv flytur til Køben for å besøke venninne, weekend dansekurs i Tango osv osv….

  :-)

  Ps, ….men min deltidsjobb er jo heldivis treningrelatert, så derfor ekstra motiverende å jobbe når man får trening og morokonto i en og samme ting! 3 ting på en gang! JIPPI!

  dog: tror dette med moro-konto funker best for de som ikke har familie og barn.

 5. Når man er i vanlig full jobb og er av typen som liker mest mulig fritid til å gjøre det man vil er neppe en ekstra jobb det beste alternativet for å få mer glede i livet.

 6. Takk for bra tilbakemeldinger.
  Trollapen: en morokonto er et bra forslag. det skal jeg jammen meg innføre. :-D

  Hannkatt: Hvorfor kan du ikke ha en jobb som gir deg mer glede i livet? Hva er poenget med jobben dersom du ikke liker å gjøre det du gjør?

  Men samtidig har du et poeng. Vi er alle avhengige av å generere inntekt så vi får betalt utgiftene våre. Hvordan gjør vi så det med mest glede? :-D

  Klas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *