Hvordan skape kontakt med andre!

Har du lurt på hvordan du skal bli kjent med nye mennesker? Er du litt lei av de vanlige tørre samtalene? I dette innlegget vil du lære noen enkle teknikker som gjør samtalene mye mer spennende.

For noen dager siden kom det inn tre menn fra midt-østen i butikken jeg jobber i. Den ene snakket litt norsk og kom med noen spørsmål. Jeg besvarte de mens jeg smilte og talsmannen oversatte for de andre to. Etter en liten stund fikk han som snakket norsk en telefon. De andre to fortsatte å kikke i hyllene. Jeg forsto ikke hva de sa, men forsto ut i fra kroppspråket at de lurte på noen av produktene i hylla.
Jeg forsøkte å forklare som best jeg kunne med kroppspråket mitt, og det hele ble en ganske morsom situasjon egentlig.

Jeg spurte den ene om hva slags språk de snakket. Han forsto selvfølgelig ikke hva jeg sa. så jeg spurte på engelsk, men mannen så fortsatt ut som et spørsmålstegn.
Til slutt sa jeg bare: «language?»

Mannen smilte og sa:»arabic».

Da lyste også jeg opp. For jeg kan noen få setninger på arabisk. jeg hilste med «Salam Aleikum» (aner ikke hvordan en staver sånt), og fulgte opp med » Es mi Klas». Dvs. «Hei! jeg heter Klas!»

De to mennene ble kjempeglade og klappet meg på skulderen. Da de var i ferd med å gå sa de først :»bye bye» , men så stoppet han ene og sa ha det bra på arabisk.

Grunnen til at jeg forteller dette er ikke for å skryte av mine språkkunnskaper, men for å illustrere hvordan en kan skape kontakt med andre mennesker. Det handler om å vise interesse for den andre parten.

Når en møter nye mennesker prøver jeg alltid å finne ut hva er det som betyr noe for dem. Hva er det som er spennende? Hvorfor gjør vedkommede det han/hun gjør?

Rent teknisk benytter jeg meg av aktiv lytting når vedkommede prater. Jeg spør noen åpne spørsmål, og så relaterer jeg mine egne erfaringer til det vedkommende har fortalt. Da skaper vi automatisk en følelse av fellesskap eller rapport (uttales «rapår»).

Eksempelvis kan jeg spørre nordlendinger eller trøndere om hvor de er fra. Når jeg så får svaret kan jeg som regel svare:»åja der ja. Der har jeg sloss.» Jeg sier med vilje ingenting om omstendighetene rundt. Da blir de nysgjerrige og enten så spør de mer, eller så ler de litt og sier at det er ikke rart at en søring har havna i slosskamp akkurat der. Folk i distriktet liker å «ta» oss søringer om de kan. Da jeg så forteller at det var judostevne eller såkalt pysjamasbryting. Da ler folk alltid.

Det handler om å kunne relatere sine egne opplevelser til hva andre opplever. Når en kan assosiere et eller annet til det noen andre forteller og dele noe lignende så skapes en følelse av å ha noe til felles. En skaper tillit og en drøss med andre positive følelser. Og det er nettopp de positive følelsene som er viktig.

Når en har assosiert og delt nok positive følelser skapes det positive følelser for den andre personen direkte. ikke kun gjennom det en har opplevd på hver sin kant.

Noe av det viktigste for oss mennesker er at vi vil bli sett og vi vil bli anerkjent som individer. Dersom du anstrenger deg om å finne ut hva som er unikt med akkurat dette mennesket, vil den personen sette utrolig pris på nettopp det.
Ikke bare det, men dine samtaler blir bedre, og du vil sannsynligvis finne flere spennende mennesker. Og dere vil alle sammen ha en mye bedre dag.

Alle mennesker liker lidenskap. Alle liker å høre folk fortelle om akkurat sin lidenskap, fordi godt humør smitter.
Se bare på astronomen Ødegård for eksempel. eller Autofil med Jan Erik Larssen. De gjør programmene sine spennende nettopp fordi de er lidenskapelige for det de driver med.

Hva er din lidenskap?

Klas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *