Hvordan påvirke noens humør.

Humørpåvirkning.

I dag vil jeg snakke om en ferdighet som er veldig viktig i ethvert sosialt forhold, det er noe som er så opplagt at når du først leser det kan det hende det føles som den største selvfølge i verden. Men når du så tenker litt over det vil du innse at selv om det er opplagt og selvfølgelig, er det langt fra alltid du gjør dette slik det burde gjøres, og det er da du virkelig kommer til å mestre dette.

Det jeg ønsker fortelle om i dag, er nemlig hvordan vi på best mulig måte kan påvirke noens humør, og jeg skal summere det hele opp i en enkel setning:

Den beste måten å hjelpe noen inn i et nytt humør på – er å være i det humøret selv!

Du har en sånn utrolig beroligende effekt på meg,” har jeg hørt mange ganger, ”jeg blir så avslappa med en gang jeg er rundt deg.” Mine venner og venninner kommer ofte til meg med problemer. De er gjerne irriterte, sinte, oppgitte eller frustrerte, klassiske eksempler på humør som ikke er spesielt produktive når det gjelder å finne løsninger på problemer. Min fremgangsmåte for å hjelpe disse er veldig enkel: Jeg setter meg selv i et avslappa, laidback og rolig humør. Jeg snakker lavt, rolig og sakte. Beveger meg med store, rolige bevegelser, og smiler avslappa. Det tar ikke lange tiden før mine venner senker skuldrene og følger mitt eksempel.

Mennesker er ”programmerte” til å følge humør og oppførsel til menneskene rundt seg. Fra et evolusjonært perspektiv var dette viktig for å passe inn i stammen man tilhørte og sørge for at man ikke ble kastet ut. For bevis på denne påstanden kan du ta en titt på fotballsupportere, mennesker i festlige lag, eller bare tenke etter hvor mange ganger du har latt deg rive med i noe bare fordi menneskene rundt deg var veldig engasjert i det dere drev med. Har du noen gang hatt mennesker i ditt liv som fikk deg til å føle deg glad/trist/sint bare de kom i nærheten av deg? Dette er mennesker med en sterk utstråling av sitt eget humør og sitt eget verdensbilde, og dine emosjoner var et resultat av akkurat dette.

Denne mekanismen er veldig lett å bruke bevisst, og veldig kjekk i sosiale interaksjoner. Når jeg sitter i et møte med en potensiell arbeidsgiver sørger jeg for å sette meg i et avslappa men optimistisk og engasjert humør. Når jeg snakker med en jente jeg er interessert i sørger jeg for å være munter, positiv og imøtekommende. Når jeg prater med en venn som trenger å muntres opp, sørger jeg for å være glad og leken. Kartlegg hvordan du oppfører deg i dine ulike humør, og når du trenger fremkalle det humøret i deg selv – for å kunne påvirke andre – kan du gjenskape den oppførselen, og dermed også ditt humør, kjapt og enkelt.

Du kan ikke bestemme hvilket humør de rundt deg skal være i, men du kan gjøre ditt beste for å legge til rette forhold som vil få dem til å velge dette humøret selv.

Eksperimenter med dine venner, kolleger og kjente. Du vil raskt oppleve at det er utrolig lett å påvirke andres humør dersom du bare holder på ditt eget. Med litt trening vil du kunne sette nærmest hvilken som helst samtalepartner i nærmest hvilket som helst humør på ganske kort tid!

Lykke til!

-Hjerter-

7 thoughts on “Hvordan påvirke noens humør.

 1. Jeg er enig med deg, men det er ikke lett å «stråle» når du egentlig er deppa inni deg. Altså må jeg finne meg «strålende»mennesker som smitter – og de finnes ikke overalt:)

 2. Ble litt oppmuntra av dette innlegget her, jeg. Og ganske sant. Jeg tenkte på det senest på fredag. På fotballen er det en sånn fyr som, genuint, og alltid- er så positiv og smilende på treninga. Det virker aldri påtatt eller kunstig- han bare ER slik. Han er akkurat som ei sol, kommer han gående, er det nesten umulig å ikke bli smitta.. Skikkelig herlig!

 3. sårbar: Helt sant, det er ikke lett å stråle når man har det kjipt. Men forsøk det jeg foreslår i artikkelen: Neste gang du er i skikkelig godt humør, noter deg hvordan du oppfører deg. Kroppspråk, talemåte, pustemåte, bevegelser osv. Når du så føler deg slapp og ikke fullt så glad lenger, kopier denne oppførselen – selv om det kjennes feil ut. I løpet av 5-10 minutter vil du se at humøret ditt begynner forandre seg av seg selv!

  Og når du finner positive mennesker, sørg for å bli venner med dem. La dem forbli positive og unngå for kjipe samtaleemner, og la dem heller dra deg med i et godt humør uten at de vet at de gjør det!

  dirn: Ja nemlig! Er det ikke herlig med slike mennesker? :) Han er et eksempel på et naturtalent på det jeg skriver om i denne artikkelen. Det morsomme er at alle kan bli en slik person om man bare bestemmer seg for det! :)

 4. Damn, her traff du spikeren på hodet!

  «Har du noen gang hatt mennesker i ditt liv som fikk deg til å føle deg glad/trist/sint bare de kom i nærheten av deg?»

  Ja, så seint som i kveld! :D Når jeg leste den setningen var det som om du beskrev jenten i kassen på Remaen på prikken. ;) Var på vei hjem, trøtt og sliten etter å ha vært på workshop til klokken ni, men må ha med noe melk. Kommer til kassen og treffer på denne jenten, som sikkert har sittet i kassen i mange timer, og er likevel så livlig og blid at jeg merket skuldrene hevet seg 10cm umiddelbart, og humøret steg mange hakk. Jeg er ennå i godt humør… Og jeg snakket bare med henne i et par minutter!

  Har møtt noen slike personer opp gjennom årene, og når jeg nå tenker over det har (nesten) alle jentene jeg har falt for vært av denne typen.

  Jeg har for så vidt lenge vært oppmerksom på dette, og har prøvd å være på denne måten selv, men man kan vel alltid forbedre seg… :D

  Det finnes forresten en rekke andre «teknikker» man kan bruke for å plassere seg i denne tilstanden i tillegg til de du nevner.

  Å «kopiere» oppførselen fra en gang man hadde det bra kan fort føles litt falskt (skal ikke si hvordan dette blir når man har gjort det til en naturlig del av seg selv, though).

  I stedet for å tenke på «hvordan» man føler seg, kan man tenke på «hvorfor» man føler seg slik når man har det bra. Gjør det til en vane å ta vare på gode minner, og spar de til en «rainy day». Når man trenger å heve humøret bare henter man frem disse minnene, og noen sekunder seinere er man i godt humør og har stresset ned noe enormt. Dette har jeg gjort ofte, og med stort hell…

 5. Å bringe frem minner som setter deg i det rette humøret er absolutt en bra måte å gjøre det på, og ofte den metoden folk flest bruker, så det er et bra tips :)

  Kombiner disse to metodene (finn frem gode minner, og oppfør deg slik du oppførte deg i de situasjonene), så har du en uslåelig blanding!

 6. Fin artikkel, og du setter ord på noe jeg har brukt i ganske lang tid uten helt å være klar over effekten av det.

  I det siste har jeg begynt å eksperimentere bevisst med dette, og som du kanskje har sett på forumet «vårt» har jeg fått en del resultater som jeg har postet noen skriblerier om. Kanskje småting for andre, men for meg er det stort og jeg gleder meg som en unge til neste gang :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *