Hva var navnet ditt sa du?

Denne ukens innlegg handler om noe de fleste av oss er for dårlige til. Hvordan hilse på folk, og hvordan huske navnet i mer enn tre sekunder.
I denne artikkelen skal vi gå igjennom noen steg som ikke bare gjør prosessen lettere, men også mye hyggeligere for alle parter.

Mange har et veldig selvsentrert fokus når de er ute blandt folk.
«jeg må se sånn ut, jeg må oppføre meg sånn, jeg må si det og det, og jeg må gjøre alt riktig» osv.
Folk flest tenker for mye på seg selv til å legge skikkelig merke til sine omgivelser. De fleste går rundt i sitt eget hode
og lurer på hva andre tenker om dem, hvordan andre synes de ser ut osv.
For all del. Det er viktig å være velstelt, oppføre seg riktig osv, men det er langt i fra det viktigste.

Det mange glemmer at noe av det mest attraktive er å vise oppriktig interesse i et annet menneske.
Hvem prater vi med? Hva forteller vedkommende? Hva er viktig for han/henne?

Et gammelt ordtak sier at en er seg selv nærmest. Det stemmer veldig godt også i sosiale interaksjoner.

Det første vi ofte gjør når vi hilser på noen nye er å glemme navnet til den vi nettopp hilset på. Det er dumt, men såpass vanlig at det er helt akseptert. Vi er som regel mer opptatt av å si vårt eget navn enn å legge merke til den andres navn. Prøv for eksempel å si tøysenavn som f.eks. Jakob Creutzfeld (også kjent som de som oppdaget kugalskap) og se hvor mange som faktisk får med seg hva du sa.

Så dersom du husker navnet med en gang, vil du skille deg ut på en positiv måte. Men hvordan skal en huske nye navn sånn rett opp og ned?
og særlig dersom en hilser på flere på en gang?

Vel.. det finnes flere metoder, men i bunn og grunn handler om å flytte navnet fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.
Det første jeg gjør er å faktisk ta meg tid til hver enkelt.
«Hei! jeg heter Klas. Hva heter du? Hei Tine! Hyggelig å møte deg. Hvordan kjenner du disse menneskene her?»
La håndtrykket vare gjennom hele hilsingsritualet, gjenta navnet til vedkommende og se han/hun i øynene.

Det er også viktig å bruke navnet til personen mye de første ti minuttene for å virkelig banke det inn i hodet sitt. Gjenta det gjerne så kjapt du kan i samtalen, men unngå å gjøre det i hver eneste setning. det blir bare teit. Tenk heller navnet til vedkommende flere ganger i hodet ditt. Se etter unike detaljer som øyefarge, hår, klær, smykker, dialekt, osv for å lage knagger du kan henge navnet på. En kan også assosiere navnet til et dyr som begynner på samme bokstav som personens navn.
I eksempelet over kan en f.eks. assosiere med Tine Tyr.

Når en hilser på flere personer på en gang kan en også gjenta navnene til alle sammen i rekkefølgen en hilser på dem. og så legger en på ett nytt navn i rekken for hver gang en hilser på en ny person.
eks:
Tine
Tine Lars
Tine Lars Stian
Tine Lars Stian Lise
Tine Lars Stian Lise Heidi
osv.

Dersom en bare hører et navn ut i det blå er det ikke så lett å huske det. Men jo flere tråder du knytter sammen med navnet, jo lettere er det å huske det. og ikke minst personen bak navnet.

Still åpne spørsmål til ting du lurer på. når en går videre prøv å lage en liten mental oversikt over hvem du pratet med og temaer dere pratet om.
eks. Anita Apekatt – 23 år, Brunette, trener kickboxing, vi snakket om gateselgere, kjekke menn i uniform og film.

Når dere møtes igjen husker du navnet og ikke minst hva dere snakket om sist. Det gjør at folk blir ofte overasket og ikke minst glad for at du husket akkurat dem. Ikke bare er det hyggelig for den andre personen, men du har større sjans for å finne spennende mennesker på denne måten. For du tar deg faktisk tid til å bli kjent med dem.

Klas

P.S. Et annet hett tips er å dra flest mulig inn for en klem. Alle setter pris på en god klem, og mye fysisk berøring gjør underverker for sosiale interaksjoner. ;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 tanker om “Hva var navnet ditt sa du?”