Hva var navnet ditt sa du?

Denne ukens innlegg handler om noe de fleste av oss er for dårlige til. Hvordan hilse på folk, og hvordan huske navnet i mer enn tre sekunder.
I denne artikkelen skal vi gå igjennom noen steg som ikke bare gjør prosessen lettere, men også mye hyggeligere for alle parter.

Mange har et veldig selvsentrert fokus når de er ute blandt folk.
«jeg må se sånn ut, jeg må oppføre meg sånn, jeg må si det og det, og jeg må gjøre alt riktig» osv.
Folk flest tenker for mye på seg selv til å legge skikkelig merke til sine omgivelser. De fleste går rundt i sitt eget hode
og lurer på hva andre tenker om dem, hvordan andre synes de ser ut osv.
For all del. Det er viktig å være velstelt, oppføre seg riktig osv, men det er langt i fra det viktigste.

Det mange glemmer at noe av det mest attraktive er å vise oppriktig interesse i et annet menneske.
Hvem prater vi med? Hva forteller vedkommende? Hva er viktig for han/henne?

Et gammelt ordtak sier at en er seg selv nærmest. Det stemmer veldig godt også i sosiale interaksjoner.

Det første vi ofte gjør når vi hilser på noen nye er å glemme navnet til den vi nettopp hilset på. Det er dumt, men såpass vanlig at det er helt akseptert. Vi er som regel mer opptatt av å si vårt eget navn enn å legge merke til den andres navn. Prøv for eksempel å si tøysenavn som f.eks. Jakob Creutzfeld (også kjent som de som oppdaget kugalskap) og se hvor mange som faktisk får med seg hva du sa.

Så dersom du husker navnet med en gang, vil du skille deg ut på en positiv måte. Men hvordan skal en huske nye navn sånn rett opp og ned?
og særlig dersom en hilser på flere på en gang?

Vel.. det finnes flere metoder, men i bunn og grunn handler om å flytte navnet fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.
Det første jeg gjør er å faktisk ta meg tid til hver enkelt.
«Hei! jeg heter Klas. Hva heter du? Hei Tine! Hyggelig å møte deg. Hvordan kjenner du disse menneskene her?»
La håndtrykket vare gjennom hele hilsingsritualet, gjenta navnet til vedkommende og se han/hun i øynene.

Det er også viktig å bruke navnet til personen mye de første ti minuttene for å virkelig banke det inn i hodet sitt. Gjenta det gjerne så kjapt du kan i samtalen, men unngå å gjøre det i hver eneste setning. det blir bare teit. Tenk heller navnet til vedkommende flere ganger i hodet ditt. Se etter unike detaljer som øyefarge, hår, klær, smykker, dialekt, osv for å lage knagger du kan henge navnet på. En kan også assosiere navnet til et dyr som begynner på samme bokstav som personens navn.
I eksempelet over kan en f.eks. assosiere med Tine Tyr.

Når en hilser på flere personer på en gang kan en også gjenta navnene til alle sammen i rekkefølgen en hilser på dem. og så legger en på ett nytt navn i rekken for hver gang en hilser på en ny person.
eks:
Tine
Tine Lars
Tine Lars Stian
Tine Lars Stian Lise
Tine Lars Stian Lise Heidi
osv.

Dersom en bare hører et navn ut i det blå er det ikke så lett å huske det. Men jo flere tråder du knytter sammen med navnet, jo lettere er det å huske det. og ikke minst personen bak navnet.

Still åpne spørsmål til ting du lurer på. når en går videre prøv å lage en liten mental oversikt over hvem du pratet med og temaer dere pratet om.
eks. Anita Apekatt – 23 år, Brunette, trener kickboxing, vi snakket om gateselgere, kjekke menn i uniform og film.

Når dere møtes igjen husker du navnet og ikke minst hva dere snakket om sist. Det gjør at folk blir ofte overasket og ikke minst glad for at du husket akkurat dem. Ikke bare er det hyggelig for den andre personen, men du har større sjans for å finne spennende mennesker på denne måten. For du tar deg faktisk tid til å bli kjent med dem.

Klas

P.S. Et annet hett tips er å dra flest mulig inn for en klem. Alle setter pris på en god klem, og mye fysisk berøring gjør underverker for sosiale interaksjoner. ;-)

7 thoughts on “Hva var navnet ditt sa du?

 1. Hei klas :)

  Noen tips tips til hvordan man går fram for å få klem i stedet for å bare håndhilse om jeg f.eks. introduseres til ei venninne av ei venninne på skolen (NTNU) ?

 2. Hva om du er totalt amøbe når det gjelder å huske navn da? Jeg pleier å si med en gang at desverre, jeg husker om trent ikke navnene på familiemedlemmene mine en gang… :-P Men jeg glemmer aldri et interessant fjes ;-) he he

  Forresten, det med å gi alle en klem… Ikke alle som er like glad i det. Jeg stivner helt om noen jeg ikke kjenner godt, prøver seg på å stjele en klem. Men så er jeg kanskje litt rar når det gjelder fremmede mennesker innenfor min intimsone :-P

 3. Student87 & Frk Hegre:

  Jeg pleier ofte å bare smile stort, holde armene utstrakt på skrå nedover (for å virke mindre) og si: «Har du lyst på en klem?». Noen synes nok det er litt snodig, men som regel vil folk flest veldig gjerne ha en klem likevel.

  Det er viktig å være ufarlig, trygg og imøtekommende. En må hvertfall ikke være gnien på klemmene. Ofte kan en godt begynne med guttene, for når en klemmer flere andre så skjønner jenta/jentene at dette er noe en gjør med alle, og ikke bare med de en vil til sengs med.

  En viktig forskjell er verdt å få med seg. Jeg tar aldri klemmer fra andre. Klemmer er noe jeg tilbyr dem. Klemmer er noe jeg gir andre, og dersom de vil ha så får de.

  Dersom noen tviler eller ikke vil ha så rykker jeg bare på skuldrene sier: «okei» og smiler.
  :-)

  Toth: Takk for det. artig med positive tilbakemeldinger.

  K

 4. Jeg syns faktisk det er lettere å hoppe til køys med en fyr enn å gi han en klem… Så det er nok jeg som er litt rar :-P he he
  Om en klem blir gitt eller tilbydt har ikke så mye å si for meg, for jeg vil allikevel føle meg forpliktet til å imøtekomme klemmen, og det er like ubehagelig hver gang. Men når jeg først har blitt kjent med personen gir jeg gladelig fra meg alle de klemmene en måtte ønske! :-)

  Mulig jeg er litt for skeptisk til fremmede…

 5. Trollape tips på å huske navn:

  Jeg har veldig lett for å huske navn fordi jeg har litt navnfetisj+ at jeg gjør reasearch om navn på forhånd!!!!!!!! Feks så går jeg mye her:

  http://www.barnimagen.com/felles/navneguiden

  Nei, jeg går ikke her for å finne navn til mine potensielle barn ._PPPPP. Men jeg går her for å finne ut hva hvert enkelt navn betyr. Jeg har holdt på med det en stund, noe som gjør at jeg husker bedre og bedre hva folk heter fordi jeg kobler det til at jeg vet hva navnene betyr i følge navneguiden. Og ikke nok med det: folk setter pris på at jeg kan si hva deres navn betyr! Og jeg kobler det veldig opp med navnets historikk ut i fra idéhistorisk perspektiv, noe som også gleder folk!

  FOr å si det slik: alle liker å snakke om navnet sitt! Helt sant! :-D og det gjør at man husker navnet til vedkommende lettere fordi man snakker om vedkommendes navn når man møtes!

  Og tips til utenlandske navn:
  ikke like lett å huske utenlandske navn og navn som er vanskelig å uttale. Men når det skjer, så spør jeg hva de navnene betyr, noe som gleder dem ofte, for da viser jeg interesse for navnet deres + at jeg lærer å huske deres navn bedre.

  :-)…

  Jovisst: jeg ser an om det lar seg gjøre å snakke om folks navn. Alt til sin tid! ;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *