Hva slags date skal man invitere til?

date3Et av spørsmålene vi i Genuine Connections oftest får, er «hva er den beste daten å invitere <noen> med på?»

Sannheten er at det ikke finnes en enkelt «beste date», men det er selvsagt et kjedelig svar, og om det var alt vi hadde å bidra med hadde det vel vært liten vits i å skrive denne artikkelen om det.

I virkeligheten er det slik at mange dater kan være «best», men enda viktigere: Det er ikke så veldig nøye akkurat hva vi gjør på date, det som er viktig er at vi inviterer til en passende date.

La meg forklare hva jeg mener med det..

Mange som opplever å få avslag på invitasjonene sine får ikke avslag fordi den andre ikke er interesserte eller åpne for å treffe dem, og ikke en gang fordi det de inviterte til var kjedelig, upraktisk eller uinteressant. De får avslag fordi stressfaktoren på daten var for høy.

Hva mener jeg med stressfaktoren, spør du?

Vel, stressfaktoren er et begrep psykologien bruker for å forklare hvor mye stress, press eller nervøsitet det du inviterer til fører til hos den som blir invitert. Eksempelvis kan vi si at en invitasjon til å komme hjem til deg på kveldstid, for å lage mat, se film og dele en flaske vin har svært høy stressfaktor. Mens en is i sola nede i sentrum på formiddagen har svært lav stressfaktor.

Forhåpentligvis er dette ganske logiskt når vi tenker over det, men la oss likevel ta en titt på hvilke elementer som er med på å bestemme hvor høy stressfaktoren blir. Her er noen spørsmål å stille deg selv når du skal invitere noen på date:

  • Hvor lang tid vil denne daten ta?
    Jo lengre tid en date tar, jo høyere stressfaktor. Å lage mat, se film og drikke vin forventes gjerne å ta minimum 3-4 timer. En is i sola kan ta 15 minutter.
  • Hvor alene er dere under daten?
    Jo mer alene, jo høyere stressfaktor. Både fordi det ikke er noen i nærheten som kan «redde» oss dersom noe går galt eller den andre virker skremmende, og fordi de er færre distraksjoner og derfor blir mye mer press på at samtalen mellom oss og vår date fungere bra for at det ikke skal bli kleint.
  • Når på døgnet er daten?
    Midt på dagen har (som regel) lavere stressfaktor enn sent på kvelden, da kveldsdater ofte vil tolkes som et strategisk valg for å lettere kunne ta noen til sengs.
  • Er dette kjent eller nytt territorie/aktivitet for daten din?
    Mennesker lar seg ofte skremme av nye ting. Dersom din date må reise til et nytt sted, eller skal gjøre en helt ny aktivitet, vil dette som regel øke stressfaktoren noe.

Så hvordan vet vi hvor høy stressfaktor vi kan/burde invitere noen til?

Vel, sannheten er at vi sjeldent vet helt sikkert. Men komfortregelen vår forteller oss at jo mer komfortabel vi tror den andre er med oss – jo høyere stressfaktor kan daten være.

Dette betyr at dersom du kjenner den du skal invitere på date godt, eller vet at vedkommende er veldig interessert i deg, kan du øke stressfaktoren. Men dersom du inviterer med deg noen som knapt kjenner deg og enda ikke har bygget opp nok komfort/trygghet til deg, må du senke stressfaktoren.

De fleste velger ofte å invitere til å ta en kaffe, eller kanskje en drink, på den første daten – og siden dette er en standard date som mange er vant til fungerer det ofte helt fint. Men du har mye å tjene på å være litt oppfinnsom og gjøre andre ting, både fordi du da skiller deg ut fra starten av – og fordi det ofte er mye lettere å ha det gøy sammen når vi gjør noe annet enn å sitte i ro rundt et bord.

Så neste gang du skal invitere noen på en date, tenk over hvor komfortabel du tror vedkommende er med deg – og se så om du kan finne på noe litt nytt og annerledes innenfor komfortregelen – så vil du raskt se at du både får flere ja, og morsommere dater;)

Og om du er klar til å ta et virkelig steg fremover i ditt datingliv, klikk her ;)

-Torkel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *