Hva er egentlig en tøs?

“Human sexuality has been regulated and shaped by men to serve men’s needs.”
– Ana Castillo

 Denne artikkelen er et utklipp fra vår e-bok Forførende Livsstil som du kan skaffe deg her om du ønsker å lese mer.

 

Hvorfor er det slik at selv i dagens samfunn blir mange jenter som har uforpliktende sex sett ned på, mens menn som har det får anerkjennelse og blir ansett som populære? Hvorfor er det slik at dersom en jente gjør som hun vil, for sine egne grunner, så har hun ingen selvrespekt? Hvorfor er det slik at en jentes verdi i stor grad er knyttet opp til hennes seksuelle liv, mens en manns verdi ikke er det?

 

Verdien av jomfruelighet.

I vårt samfunn i gamle dager (og i enkelte samfunn rundt i verden i dag) var det en gang slik at sex før ekteskapet var en forferdelig ting. Kvinner som ikke hadde jomfrudommen sin inntakt var gjerne ikke verdt noe som hustru. I de tilfellene hvor medgift (betaling) var en tradisjon og skulle gis til kvinnens familie av mannens familie, ville denne medgiften utebli, eller i hvert fall kraftig reduseres, dersom kvinnens jomfruhinne ikke var inntakt på bryllupsnatten.

Hvetebrødsdagene varte tradisjonelt sett i en måned. Dette var en måned hvor kvinnen og mannen tilbrakte nærmest hvert eneste øyeblikk av dagen sammen, og det var i løpet av disse dagene at de optimalt sett skulle unnfange sin førstefødte. Tradisjonen var også slik at den førstefødte, odelsgutten, var den som arvet alt fra sin familie når foreldrene gikk bort. Resten av søsknene fikk som regel ingenting. Og hvorfor var det slik? Vel, dersom kvinnen beviselig var jomfru når paret giftet seg, og paret så tilbrakte en hel måned sammen døgnet rundt og i løpet av denne måneden unnfanget et barn, så kunne mannen være 100% sikker på at det førstefødte barnet var hans eget. Dette kunne han derimot ikke være sikker på med de neste barnene som kom. Han måtte jo tross alt forlate sin kone innimellom for å jobbe eller ta seg av andre gjøremål, og det fantes ingen garanti for at ingen andre kunne snike seg inn og befrukte henne mens han var borte. Var derimot kvinnen ikke jomfru når paret giftet seg var det ingen måte mannen kunne være sikker på at det førstefødte barnet virkelig var hans, og han kunne dermed ikke være garantert at verdiene han og hans familie hadde opparbeidet seg ville gå i arv innen hans egen blodslinje.

På bakgrunn av dette ble kvinner utsatt for et enormt sosialt press og kunne risikere utestengelse fra både samfunnet forøvrig og egen familie dersom de hadde sex før ekteskapet. Disse verdiene har riktignok myknet opp siden den gang, og spesielt i storbyene ser man at folk har et mer avslappet forhold til dette, men fordommene har blitt videreført fra tidligere generasjoner og finnes enda, og disse fordommene er destruktive for begge kjønn.

 

En løs tøs.

Selv om vi i dagens samfunn har beveget oss noe videre fra disse gamle sosiale normene og jenter ikke lengre blir dømt like hardt for å være de fantastiske seksuelle vesenene de er, finnes det likevel nok av trangsynte mennesker som gjør livet surt både for andre og dem selv. Ord som billig[1], løs[2], tøs og hore florerer i mange miljøer, og de som bruker disse ordene reflekterer sjeldent over at de i grunn graver sin egen grav. Jenter som omtaler andre jenter på slike måter sørger for at de selv ikke kan gå til sengs med menn med god samvittighet, og menn som bruker disse ordene sørger for at ingen av jentene som hører han si dette vil gå til sengs med han (med et avslappet sinn i hvert fall) av frykt for å bli kalt det samme. Dersom vi ønsker å få bukt med disse betegnelsene og frigjøre oss selv og jentene rundt oss fra den negative sosiale programmeringen som forteller jentene at deres verdi synker dersom de er seksuelt aktive, må vi først slutte å bruke disse ordene selv. Gjør det til en vane å si ifra når de rundt deg bruker betegnelser som disse, og sørg for at du selv aldri mer tar ordene i din munn annet enn for å avkrefte dem.

Vet du forresten hva definisjonen på en løs / tøsete / billig / horete jente er? Det er en jente som har hatt sex med minst én person mer enn du er komfortabel med. Det finnes nemlig ingen absolutte mål på dette, og alle forsøk på å sette jenter i bås for å leve ut sin seksualitet er smålig og viser din egen seksuelle usikkerhet utad slik at alle kan se den. Hvorfor skal jenter dømmes for å gjøre det du ønsker å gjøre?

 


[1] Ser du sammenhengen mellom dette skjellsordet og verdien av jomfruelighet?

[2] En ting som alltid har fascinert meg er troen på at jenter blir løs/vid nedentil om de har mye sex. Rundt, og inni, vagina er det tettpakket med muskler, og hva skjer når man bruker muskler mye? De blir sterkere pg strammere, ikke svakere og løsere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 tanker om “Hva er egentlig en tøs?”