Førsteintrykk eller andreinntrykk, hva er viktigst?

«Jeg likte ikke Torkel i det hele tatt første gang jeg møtte han,» liker en av mine venninner å si. «Han virket sur, kjip og uinteressert.»

Vi møttes på en, for meg, særdeles stressende dag. Jeg måtte få en venn av meg som er kronisk for sent til alt til flyplassen, og vi var ikke bare for sent ute, men han var naken og hadde ikke pakket enda. Venninna mi, stakkar, var i samme leiligheten som oss og var den som måtte underholde meg mens jeg ventet veldig utålmodig på at vår venn skulle bli klar til å dra. Førsteinntrykket hennes av meg var nok derfor, dessverre, ganske beskrivende for min oppførsel i den situasjonen.

Men så fikk jeg en sjanse til å møte henne på nytt litt senere og denne gangen ble utfallet et veldig annet. Vi tilbrakte en hel kveld i samtale på fest hos venner, og det var starten på et nært og langt vennskap. I dag er hun den første til å forsvare meg, skryte av meg eller fortelle hvor mye hun liker meg når hun har anledningen.

Jeg kunne fortalt mange slike historier, jeg kunne fortalt om jenta som jeg ikke var spesielt interessert i eller tiltrukket til de første gangene jeg møtte henne, men som jeg falt helt for ved en senere anledning når vi hadde tilbrakt litt tid på tomannshånd. Jeg kunne fortalt om de to mennene jeg ga en jobb en gang fordi de var perfekte både på papir og intervju, men som jeg så måtte si opp når jeg ble bedre kjent med dem. Og jeg er helt sikker på at du har nok av historier selv hvor ditt førsteinntrykk ikke levde opp til hvordan personen virkelig var når du ble bedre kjent med dem.

forsteintrykkFor sannheten er at vår evne til å skape et realistisk førsteinntrykk når vi først møter noen nye er veldig dårlig. Vårt System 1, som i stor grad er ansvarlig for førsteinntrykket, er ikke spesielt flink på dette. Vi blir påvirket av alt for mange elementer som egentlig er irrelevante i forhold til å anslå noens personlighet. Deres utseende er det første som påvirker oss, klærne de har på seg, menneskene de har rundt seg, dialekten eller aksenten deres, hvor nervøse de virker, hvor slitne eller våkne de er, og så videre. I tillegg foregår det ting i deres liv som vi ikke har noen innsikt i når vi danner vårt førsteinntrykk, slik vi for eksempel så i mitt første møte med min venninne.

Psykologen Sam Gosling gjorde en interessant studie hvor han forsøkte å eliminere dette problemet med førsteinntrykk. I sin studie gjorde han en stor og grundig kartlegging av personligheten til sine forsøkspersoner, og deretter fikk han venner av forsøkspersonene til å rangere dem på fem ulike personlighetstrekk på en skala fra 1 til 5. Disse trekkene var utadvendthet, lett å ha med å gjøre, samvittighet, emosjonell stabilitet, og åpen for nye opplevelser.

Etterpå samlet han inn mennesker som ikke kjente forsøkspersonene i det hele tatt, ga dem de samme spørreskjemaene som han hadde gitt vennene av forsøkspersonene, og lot disse fremmede utforske forsøkspersonenes leilighet i 20 minutter før de svarte på skjemaet. Resultatet var interessant. Det viste seg nemlig at på egenskapene utadvendthet og hjelpsomhet fikk de fremmede dårligere score enn vennene, men på de følgende tre, altså samvittighet, emosjonelt stabil og åpen for nye opplevelser så traff de fremmede bedre enn forsøkspersonens venner. Sammenlagt gikk altså seieren på å bedømme forsøkspersonenes personlighet til de fremmede som aldri en gang hadde møtt dem, men bare sett hjemmet deres.

Det er selvsagt mange faktorer med i disse resultatene, men en av tingene de viser oss er at selv med våre venner er det vanskelig for oss å se hvordan en person virkelig er – rett og slett fordi det er for mange faktorer som kommer i veien og distraherer oss. Så da kan vi anta at dette er ekstra sant når vi møter nye mennesker for første gang.

Det er derfor viktig at vi ikke henger oss så mye opp i førsteinntrykk som verden forøvrig gjerne vil ha oss til å gjøre. Som jeg håper jeg har klart å vise i dette kapitlet er det alt for mange faktorer som vi ikke har noen kontroll over som skaper førsteinntrykket, og vi må derfor være beredt på å veie opp for dette med et godt andreinntrykk.

Så uansett hvilket førsteinntrykk du får av andre så skylder du dem kanskje muligheten til å rette litt opp i det? Og selv om du føler at andre får et dårlig førsteinntrykk av deg, så skylder du deg selv å gjøre en innsats for å endre dette til noe bedre. Det er nemlig mye som tyder på at et andreinntrykk som retter opp et godt førsteinntrykk skaper enda mer attraksjon enn om alt bare var rosenrødt helt fra starten av.

-Torkel

 

Ps: Førsteinntrykk, og hvordan skape et korrekt førsteinntrykk, er et av temaene i mitt nettkurs om sosial selvtillit og kommunikasjon som du kan ta en titt på her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *