Er sjenerthet bare innbilling?

shy coupleEn gruppe menn som beskrev seg selv som sjenerte ble i et eksperiment introdusert for en gruppe sjenerte kvinner.

Over to dager fikk mennene snakke med hver av disse kvinnene i tolv minutter hver. Først etter eksperimentet var over ble sannheten avslørt: De kvinnelige deltakerne var ikke sjenerte i det hele tatt, de var utadvendte kvinner som trodde de var med i et eksperiment for å snakke med utadvendte menn.

Mennene var jevnt over overrasket over hvor lett det hadde vært å snakke med disse kvinnene, og kunne senere rapportere at de etter eksperimentets slutt hadde mye mindre vanskelig for å snakke med ”vanlige” kvinner enn før, og nå også i større grad turte ta initiativer til å be kvinner de møtte med seg ut på date.

Senere ble disse mennene på nytt kalt inn, og denne gangen sammen med en ny flokk sjenerte menn. Alle ble sammen plassert i et rom med nye, ukjente kvinner. De tidligere mannlige deltakerne tok raskt initiativet til å konversere, mens de nye sjenerte mennene holdt seg i bakgrunnen.

Dette eksperimentet er blitt gjennomført ved flere anledninger, og er et av mange eksempel på i hvor stor grad vår oppfatning om vår egen og andres personligheter preger våre interaksjoner.

De sjenerte mennene i første del av eksperimentet klarte å skape gode samtaler med de normalt utadvendte kvinnene fordi de trodde at de begge var i samme sjenerte båt. Når de senere innså at samtalene de hadde skapt var med kvinner som vanligvis ville skremt dem eller gjort dem usikre, innså de på et grunnleggende, emosjonelt og instinktivt nivå at det ikke var skummelt å prate med andre – uansett hvilke forventninger eller antakelser vi har om deres personlighet.

Eksperimentet viser at selvtilliten din sitter i hodet ditt, i innstillingen du går inn i en situasjon med. De utenforliggende faktorene, som andre mennesker og deres personligheter, har faktisk ingenting å si for hvordan du lykkes i sosiale situasjoner.

Studier viser også at mennesker har en tendens til å anta at vakre mennesker er utadvendte og usjenerte. Dette er, som mange vakre mennesker vil fortelle deg om du spør, langt fra sannheten, men en faktor som gjør at mange som anser seg selv som sjenerte nøler enda mer for å ta kontakt med de menneskene de synes er attraktive.

Målet med denne artikkelen er å vise deg at det finnes vitenskapelige undersøkelser verden over som viser at det ikke er noe annet enn din innstilling til en situasjon eller samtale som dikterer hvordan du kan oppføre deg i den.

Anser du deg selv til å være sjenert, usikker eller kjedelig så vil du ofte presentere deg slik når du snakker med andre – spesielt dersom du tror at den du prater med er utadvendt, selvsikker og morsom. Dersom du derimot bestemmer deg for å være avslappet og imøtekommende i en situasjon, så er det slik dine samtalepartnere vil oppfatte deg!

Den berømte bilfabrikanten Henry Ford sa, ”enten tror du at du kan, eller så tror du at du ikke kan. I begge tilfeller vil du ha rett.” Så bestem deg.

Bestem deg for at du kan ta kontakt med de du finner attraktive, at du kan skape gode interaksjoner med hvem som helst, og at det er lett å ha gode, interessante og sjarmerende samtaler med hvem som helst! Og så går du i gang med å trene på nettopp dette.

Så snart du har bestemt deg, og vet at du kan dette, så vil resten komme av seg selv med erfaring – alt du trenger er å være villig til å feile litt i starten for å lykkes i det lange løp.

Og om du vil ha litt drahjelp på veien har jeg flere nettkurs som vil hjelpe deg, ta en titt på kursene og få rabatter her.

 

-Torkel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *