Er du klar for ekte endring i ditt liv?

choiceDet er mange teorier om hva som fører til endring, alt fra at det tar 20 timer til 10 000 timer å lære seg en ny ferdighet, til at det tar 21 dager å opparbeide en ny vane, eller nok penger og en time med plastisk kirurgi for å endre på selvtilliten.

Og det er nok noe i alle disse teoriene (kanskje med unntak av den siste;). Du kan lære deg en ferdighet med 20 timers målrettet trening, du kan lære deg å mestre noe på ekspertnivå om du legger 10 000 timer i det, og du vil nok kunne innarbeide enkle nye vaner om du gjentar dem hver dag i tre uker.

Men er det nok å lære en ferdighet, eller innføre en enkel vane som å si hei til bussjåføren eller ta tyve push-ups om morgenen for å endre på livet ditt?

Min erfaring sier nei. Det er i hvert fall svært sjeldent nok.

Om du måler det i timer, dager eller penger er likegyldig. Det som fører til ekte, langsiktig endring i livet ditt er en pågående, aldri-endende innsats. Om du ønsker å endre dine opplevelser, din hverdag, dine følelser/tanker om noe eller noen, eller måten du lever livet ditt på – så må du jobbe på det hver dag.

Her er den gode nyheten: Det er lett. Du gjør det allerede.

Hver dag jobber du på de tingene som gjør at du lever som du i dag gjør. Om du spiser for mye og beveger på deg for lite gjør du en innsats for å gå opp i vekt eller vedlikeholde en dårlig form. Om du ikke tar initiativer til samtaler med menneskene rundt deg fordi du ikke tør gjør du en innsats for å være sjenert eller usikker. Om du aldri kommer igang med prosjektene du ønsker å fullføre (du vet den boken du alltid har tenkt at du skal skrive..) så gjør du en innsats for å prokrastinere.

«Men,» hører jeg deg si, «det er jo ikke jobbing egentlig, det er jo bare det jeg gjør. Og det krever jo ikke noen innsats av meg å gjøre det jeg allerede gjør

Det har du kanskje rett i. Men du går glipp av et helt sentralt poeng her: Alle sier det samme.

Trine, som trener hver dag og spiser sunt føler ikke at hun trenger å gjøre en innsats for å gå på trening eller lage sunn mat, på samme måte som Kari ikke trenger å gjøre en innsats for å stappe i seg for mange kalorier per dag og unngå treningen. Ole synes ikke synes ikke det føles som å gjøre en innsats å snakke med fremmede når han er ute i den virkelige verden, mens Tor på sin side synes det krever lite innsats å ignorere den søte jenta som står ved siden av han i butikken.

Hadde vi snudd om på rollene og plassert Trine i sofaen, eller sagt til Ole at han ikke fikk snakke med fremmede, hadde de måtte brukt en viss grad av innsatsog energi på å ikke gjøre de tingene de er vante med å gjøre. Og om du har sett noen av de utallige «dokumentarene» som kartlegger hva som skjer med kroppen din om du spiser ekstra usunt lang tid i strekk, så ser du at også det krever mye innsats og energi fra de som ikke er vant til å gjøre det.

Så når vi ser det fra denne vinkelen burde vi kunne innse at ingenting av det vi vil/burde gjøre krever egentlig en ekstra innsats, rent objektivt sett . Det er bare du som subjektivt føler at det kreves en innsats å trene mer, jobbe mer strukturert, være mer kontaktsøkende eller lignende.

Men tenk om du ikke hadde følt at det krevde ekstra innsats, fokus og energi å trene mer, snakke med flere folk, være mer strukturert, være mer produktiv, etc. Tenk om det hadde vært naturlig for deg. Hvordan hadde livet ditt sett ut da?

Tenk om livet ditt så slik ut om en måned. Eller to. Eller fire. Hadde det vært verdt fire måneders innsats for å leve resten av livet ditt akkurat slik du selv ønsker?

Om det tar 20 timer, 21 dager eller en halv vinter og en femtedels vår kan jeg ikke fortelle deg – men jeg kan fortelle deg at det som i dag føles som «jobb» plutselig en dag kan bli helt naturlig for deg, og noe du vil jobbe på hver dag resten av ditt liv helt uten å legge merke til at du gjør «en innsats» lenger. Det eneste som kreves av deg er starten.

Er du klar til å starte?

 

-Torkel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *