Bruk historier for å gjøre inntrykk.

storytellingFra de første menneskene av, har historiefortelling vært en grunnleggende og viktig måte for oss å forstå verden rundt oss på. Mange av de gamle forståelsene av verden var basert på dette, og fremdeles i dag er historiefortelling sentral i nesten all informasjon vi mottar, til tross for vår nye vitenskapelige forståelse av verden rundt oss.

I vår egen norrøne mytologi kan vi for eksempel se på de tidlige forklaringene på lyn og torden for å illustrere dette. I en tid hvor ingen helt visste hva lyn og torden var, skapte vi historier for å forklare dette. Kort oppsummert var det slik: Guden Tor skapte lynet med hammeren sin, og bukkene Tanngnjost og Tanngrisne skapte tordenet mens Tor kjørte rundt på dem.

I dag vet vi derimot at lyn er en elektrisk utladning mellom sky og jord/hav, eller mellom sky og sky, og vi vet at tordenet kommer som et resultat av dette. Men for de fleste av oss er ikke dette en spennende og engasjerende historie. Så mens våre forfedre etter sigende ofte ville diskutere gudene, Tor og hans bukker, Valhall og krig i etterkant av et tordenvær, er ikke vi i våre dager spesielt opptatt av å diskutere dette værfenomenet noe mer enn å konstatere at det skjedde. Fakta er rett og slett ikke engasjerende og fascinerende nok.

Og dette ser vi igjen i samfunnet rundt oss. Fiksjonsfilmer og fiksjonsbøker er mer populære enn dokumentarer og faktabøker, de mest populære nyhetsprogrammene i verden er de som er blandet med underholdning og humor, og selv i større verdenshendelser ser vi at media fokuserer på historiene som utspiller seg i disse hendelsene, fremfor fakta om dem, for å holde på folks oppmerksomhet.

Et nylig eksempel på dette er jordskjelvet i Nepal. En enorm katastrofe som påvirket mange tusen mennesker og som ble dekket av nærmest all media. Selv om det florerte av tall på styrke, antall omkomne og annen relevant informasjon, var det vanskelig å finne en artikkel eller et innslag som ikke likevel hadde hovedfokus på en eller flere historier. Vi fikk høre historiene til nordmenn som var til stede under skjelvet, til overlevende som ble dratt ut av ødelagt bygninger, til redningsmannskap som kom til stedet, og så videre.

Og det er i utgangspunktet ingenting galt i dette. Det engasjerer folk, det øker donasjoner og det skaper en offentlig diskusjon. Vi mennesker blir mer engasjert av historier enn av fakta, vi bryr oss mer om personer enn informasjon, og vi husker bedre de tingene som har en emosjonell komponent ved seg enn det som bare er saklig og enkelt.

Så hvor vil jeg med alt dette?

Jeg vil oppfordre deg til å begynne å fortelle din egen historie når du forsøker å kommunisere dine poeng, meninger eller ideer til andre. Bakgrunnshistorier, anekdoter og erfaringer trollbinder i mye større grad et publikum enn fakta og unformasjon.

Dette er noe som innflytelsesrike, karismatiske og sjarmerende mennesker ofte gjør av natur. De drar oss inn i sine fortellinger, trollbinder vår oppmerksomhet og fester seg i vår hukommelse. Ikke fordi de vet mer, er smartere, morsommere eller mer interessante enn andre – men fordi de kommuniserer det de vet, mener og tenker gjennom historier fremfor fakta. Dyktige journalister, politikere, foredragsholdere, lærere og ledere gjør dette, for å nevne noen.

Gjør du det?

Hva svarer du når noen spør hva du jobber med, hvor du kommer fra, eller hva du har tenkt å gjøre til sommeren? Gir du dem enkle fakta, eller forteller du dem en historie?

Om du ønsker å øke din innflytelse, holde på andres oppmerksomhet, skille deg ut fra mengden og sørge for at folk får med seg hva du forsøker å kommunisere til dem er det lite som vil hjelpe deg like mye som å bytte ut kalde fakta med korte og informative historier.

Hvilke korte, enkle og engasjerende historier kan du begynne å fortelle til de spørsmålene du får oftest?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *