10 tips for å bli mer kreativ.

Denne artikkelen kommer fra lifecoach Morten Hake som lærer deg hvordan du kan bli mer kreativ.


Først, hva skal man med kreativitet? Er ikke kreativitet kun for designere og kunstnere? Ikke helt. Er du kreativ er du også automatisk en ekspert på å løse problemer. Du ser muligheter som du ikke har sett tidligere. Tenk deg det!

Tenk om du hadde hatt løsninger på alle problemene i livet ditt. Ville ikke det vært deilig?

Kreativitetsekspert Sir Ken Robinson mener at alle er født med masse kreativitet, men at skolene og resten av miljøet i oppveksten dreper den. At vi vokser og blir utdannet UT av kreativitet.

Han sier at gjennom hele oppveksten blir barn fortalt hvordan det de LIKER å gjøre, det de er spesielt interessert i, enten det er dans, fotball, musikk osv – kan de IKKE tjene penger på. Skal man overleve må man skaffe seg en respektert grad innenfor de «riktige felt» for så å skaffe seg en trygg jobb.

Resultatet er mange talentfulle, kreative mennesker som går rundt og tror de ikke er det. Hvorfor er det ikke like stort fokus på dansing eller kunst som matematikk? Samfunnet belønner en spesifikk intelligens som ikke gir mye rom for kreativitet, mener Sir Robinson.

Tenk litt på det. Som barn er vi ikke redde for å gjøre tabber. Vet vi ikke svaret, så sier vi noe og håper på at det er rett. Kan vi ikke svaret på en skoleoppgave, så skriver vi noe allikevel, og håper at vi treffer.

Resultatene kan være varierende, men poenget er at barna TØR å drite seg ut. De tør å gjøre tabber og feile. Ser man på utdanningssystemet i dag, så er feil nettopp det verste man kan gjøre!

Og det, min venn, er første lekse.

Tørre å feile.

Vil du bli mer kreativ, må du tørre å feile! Tabber, feil og fiaskoer er noe av det BESTE du kan oppleve! Det er på den måten du lærer, og samtidig beviser at du tør å prøve nye ting.

Kreativitet er per definisjon kun evnen til å tenke annerledes. Ikke noe mer enn det. Har du tabbet deg ut, så har du tenkt annerledes.

Som jeg har sagt så mange ganger før; Du kan velge å bli sittende hjemme i sofaen din og ikke gjøre noe. På den måten vil ingen mislike deg, du tråkker ikke på noen tær, du tabber deg aldri ut, og du lever komfortabelt. MEN! Da vil du også miste all din kreativitet – og vekst i det hele tatt.

Om noe ikke vokser, så er det per definisjon..? Nemlig – dødt.

Den dårlige nyheten her er at samfunnet mest sannsynlig har sørget for at kreativiteten din sakte men sikkert er minimalisert. For å være ærlig så er den kanskje død – i hvert fall i forhold til hvor mye potensiale en menneskehjerne egentlig har!

Den gode nyheten derimot er at jeg sitter med en magisk oppskrift på hvordan du kan utnytte ditt beste potensiale til å bli mer kreativ, slik at du konstant vil komme med nye ideer, løsninger og fremgangsmåter.

Ifølge aswers.com har vi rundt 10 trillioner hjerneceller! Med andre ord, kreativitet ER der inne et sted. Vi har bare ikke lært hvordan vi bruker dem til vår fordel.

Med kreativitet kan du forandre livet ditt, dine tanker og din skjebne fullstendig. Kreativitet vil forandre holdningen din, og gi deg en billett til suksess og oppnåelse (hvis du jobber hardt).

Jeg snakker av egen erfaring. Kreativitet er som en magisk evne man sitter med til enhver tid. Man bruker det man har, og skaper noe nytt. Enten det er et produkt, en negativ tanke, en situasjon eller en utfordring.

Ofte er det eneste som trengs for å oppnå kreativitet et løfte (commitment) til deg selv, og holde seg til planen! Derfor er det viktig at du først bestemmer deg for at dette skal du mestre.

Så, hvordan kan du bli mer kreativ?

Vel, kreativitet er først og fremst en holdning.

Evnen til å akseptere forandringer og nye ting. En villighet til å leke med ideer og muligheter. En fleksibel måte å se ting på, vanen av å nyte det gode, men likevel se etter forbedringer.

Vi er sosialisert og kondisjonert til å akseptere få muligheter.

La meg ta et eksempel: Hva bruker, eller kan du bruke, en appelsin til?

Mange ville svart «til å spise». Den kreative nyter muligheten til å spise den, men ser også andre muligheter som f.eks. Lage juice, lage et appelsindyr, bruke saften til å male med, ammunisjon til matkrig, sjongleringsball, eller kanskje det går an å konsentrere appelsinsaft så kraftig at den kan etse seg gjennom metall…!?

Altså poenget er at det er ingen som setter grenser bortsett fra deg selv. Gi deg selv lov til å dra den altfor langt. Det er på den måten du trener nevronene dine til å finne ut nye muligheter!

Kreative mennesker jobber hardt og kontinuerlig for å forbedre ideer og løsninger.

Bruk Finn.no som eksempel. Finn.no bruker et idemyldrings-system som lar alle ansatte skrive inn ideer i en database, som blir sortert etter blant annet kreativitet. Årets mest kreative påfunn blir belønnet med 4 millioner kroner til å gjennomføre ideen.

På den måten stimulerer de til innovasjon, kreativitet og vekst i firmaet. Helt genialt. Lignende systemer finner man hos Apple, Google og Virgin Group. Dette viser oss at kreativitet er mer et resultat av pro-aktivt arbeid enn av naturtalent eller flaks. Den kreative personen vet at det alltid er plass til forbedringer. – Og det er det virkelig!

10 tips og øvelser som vil gi deg bedre kreativitet.

  1. Tenk raskere. Løs kryssord, spill sjakk eller les diverse hjernetrimoppgaver, og gjør det så raskt du kan. Å tenke raskt tvinger hjernen til å være kreativ
  2. Tenk ut av boksen (som jeg gjorde med appelsineksempelet). Spør deg selv; hva kan en kleshenger brukes til mer enn å henge klær på? Hva kan en avis brukes til? (Under krigen spiste kyr avis, for det inneholder cellulose. Det er kreativitet!)
  3. Tenk fleksibelt. De fleste fokuserer på sitt perspektiv av ting. Den tabben skal ikke du gjøre. Øv deg på å sette deg inn i andres perspektiver. Se hvor mange perspektiver du kan finne. (Dette er forøvrig også en bra måte å bli kvitt fordommer på)
  4. Visualiser og fantaser. Og mens du gjør det, så sett koblinger mellom ideer, situasjoner, produkter elle hva det måtte være. Kunsten her ligger i å finne koblinger mellom ulike ting.
  5. Vær nysgjerrig. Spør, grav, og undersøk. Som jeg nevnte, prøv ting du ikke kan. Hvorfor driver du med noe du ikke kan, spør noen… – fordi du ikke kan det, svarer du ;)
  6. Utfordre! Kreative mennesker liker å identifisere hva som ligger til grunn for ideer, forslag, utfordringer, tankesett, overbevisninger og uttalelser.
  7. Innse at alle problemer kan løses. Enkelt og greit. Problemer blir løst gjennom et løfte og engasjement gjennom tid og energi. Der det er engasjement nok, er ingenting umulig!
  8. Ta imot kritikk. Sug det til deg, spør etter det og implementer det.
  9. Gi aldri opp.
  10. Hold deg positiv. Spør deg selv; hva er bra med det?

Ut av boksen, min venn! Med nok kreativitet kan du seriøst oppnå alt. Sikt mot stjernene! Alle fortjener å leve ut sitt beste potensialet.

Love

-Morten Hake

– Torkel

Finn meg på sosiale medier:

Bli med i min facebookgruppe Centered Communication.
Følg meg på Instagram @tjguttormsen.
Følg min YouTube kanal.

Mine mest populære nettkurs:

Authentic Assertiveness: Next level communication skills.
The secrets of Confidence and Communication.
How to make friends and create better social circles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 tanker om “10 tips for å bli mer kreativ.”