Ankringsbias – viktigheten av riktig idé til riktig tidspunkt

activebrainHjernen vår er en fascinerende sak. Den skaper vår verden, den designer våre opplevelser av det som skjer rundt oss. Den tolker fuglesang, barnelatter, motorbråk og negler mot en tavle. Den maler bilder av skjermen foran deg, av rommet rundt deg og av alt annet du ser, hører, føler, lukter og smaker.

Den er en vidunderlig effektiv og imponerende maskin. Og den er full av feil og uperfekte prosesser. Og i dag skal vi se nærmere på den prosessen som i psykologien kalles ankringsbias.

Oppsummert og forenklet, er ankringsbias begrepet vi bruker på hjernens tendens til å basere våre antakelser, våre ønsker og våre avgjørelser på den første informasjonen vi får i en viss situasjon.

I en forhandlingssituasjon om pris, for eksempel, vil den som kommer med det første forslaget på pris etablere et forhandlingsrom for begge partene. Enten denne foreslår en pris på 1000 eller 100 000, har den nå etablert en grunnlinje som den endelige prisen vil forhandles ut fra.

Henger du med så langt?

Så hva har dette å gjøre med flørting, sjekking eller dating?

Vel, også her er det den første informasjonen, altså den første tanken partene gjør seg om et mulig utfall, som i stor grad vil avgjøre hva dette utfallet er. Og dersom du kan komme denne effekten i forkjøpet og etablere en grunnlinje før den andre i det hele tatt har gjort seg opp en tanke om utfall, så kan du bruke ankringsbiaset til å forsterke dine sjanser til å få utfallet du ønsker deg.

Ikke misforstå nå, resten av interaksjonen må selvsagt gå bra for at dette skal fungere. Men se for deg en situasjon hvor du treffer en attraktiv fremmed. Dere prater og ler, flørter og berører, og stemningen blir veldig god. Og så nærmer kvelden seg slutten, og det er på tide å skape et mer håndfast resultat.

Nå vil ankringsbias begynne å spille en rolle. Dersom den attraktive fremmede allerede har fått etablert en ide om at sluttresultatet for samtalen kan bli utveksling av kontaktinfo, vil det være en større utfordring å få vedkommende til å bli med deg hjem. Det er et stort hopp. Det er å begynne forhandlingen om pris med et forslag på 1000 kroner, og så forsøke å få det opp til 10 000 kroner.

Men på den andre siden, dersom ideen er at det å bli med hverandre hjem er en reell mulighet, så vil det være mer sannsynlig at det skjer – og om du bestemmer deg for at det ikke er målet, så vil den fremmede mye lettere akseptere mindre investeringer, som kyss og/eller telefonnummer.

Så hvordan setter vi et godt ankringsbias?

Vel, den enkle måten er å bare si det.

Det er klart at det i en situasjon hvor man møtes for første gang nok ikke alltid er en fordel å si rett ut at «hei, dersom du snakker med meg så kan det hende vi ender opp til sengs sammen i kveld.» Men det går an å si det med lekenhet, med spøk, med hypotetiske situasjoner og med historier hvor vi dekker bordet for at slikt er akseptabelt. Vi er uansett ikke ute etter å starte en forhandling, vi ønsker bare å plante en idé.

Skal vi på en date, vil måter å gjøre dette på være å for eksempel nevne tidlig noe du må vise den andre når dere er hjemme hos deg. Eller foreslå at den andre møter deg hjemme hos deg slik at dere kan gå sammen til aktiviteten du har invitert på i nærheten hos deg. Bare å ha stått i gangen din mens du kler på deg for å gå ut, er nok til å sette denne grunnlinjen, og bare ideen om å være hjemme hos deg på et senere tidspunkt for å se på <hva det enn er> er nok til å gjøre det samme.

Så tenk på hvilke muligheter du kommuniserer gjennom dine forslag, handlinger, historier og kommentarer. Og jo tidligere og mer ufarlig du klarer å kommunisere ideen om at dere kan ende opp med den aktiviteten som du ønsker å eskalere til senere, jo større sjanse har du til å aktivere ankringsbiasen i din favør og få resultatet du ønsker!

 

-Torkel

 

PS:
Jeg ser for tiden etter noen til et stort prosjekt. Jeg ser etter en spesifikk liten gruppe menn. Disse mennene vil mest sannsynlig passe inn i den følgende beskrivelsen:
– Du er singel, og ønsker å forbedre dine ferdigheter med kvinner, forhold og sosiale sirkler.
– Du har allerede forsøkt å gjøre dette, men er ikke der du ønsker å være. ELLER:
– Du får gode resultater, men ønsker å ha både en teoretisk og praktisk forståelse for dette på ekspertnivå, slik at du på lang sikt kan undervise andre..
– Du er klar til å gjøre en investering av tid, energi og innsats for å endre resten av ditt sosiale og romantiske liv til det bedre.
– Du er villig til å gå utenfor komfortsonen din.
– Og du kan holde på en hemmelighet..

Om dette høres ut som deg, send meg en epost og si «Jeg vil høre mer!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *