september 25, 2009

Å være seg selv.

”Bare vær deg selv.” Vi har vel alle fått dette rådet av noen ved et eller annet tidspunkt i vårt liv, men hva betyr det?

For mange menn er dette et typisk råd man hører fra venninner, mødre, søstre eller andre kvinnelige birolleinnehavere i våre liv spørsmålet om hvordan man skal sjarmere en jente dukker opp. Den vanlige responsen gutta da gir er noe slikt som ”hvis det hadde funka å være meg selv, så hadde jeg vel ikke vært singel i dag!”

Men hva betyr det når ei jente ber deg om å være deg selv? Hva mener hun egentlig når hun sier det? Mener hun at du skal møte opp på date i din favorittjoggebukse, ubarbert fordi du ikke liker høvelen og med ostepoppånde fordi du foretrekker ostepopp til lunsj fremfor salat? Nei.

Hun mener: FOR GUDS SKYLD IKKE LAT SOM DU ER NOE DU IKKE ER!

Jeg blir frustrert når jeg ser menn som prøver å imponere jenter ved å late som de er, har eller gjør noe som ikke stemmer overens med virkeligheten. De forteller at de driver med ekstremsport, når sannheten er at de har hoppa i strikk en gang på sydenferie. De skryter av sine kulinariske egenskaper fordi jenta nevner at hun liker en mann som kan navigere på kjøkkenet, når sannheten er at de stort sett definerer et herremåltid som to grandiosa og en cola. De skryter på seg egenskaper, personlighetstrekk og ferdigheter som de ikke har fordi de prøver å imponere, fordi de prøver være den fyren de tror jenta vil ha.

Hvor mange jenter der ute har ikke latt seg imponere over den verdensvante fyren som forteller om alle de rette egenskapene og alle de rette ferdighetene på de første datene. Så innleder de et forhold sammen, tiden går, og etter hvert som dagene, ukene og månedene glir forbi kommer sannheten sakte ut i dagens lys. Så slår de opp, og når de blir spurt om hva som skjedde så er alt de kan si ”han var ikke den jeg trodde han var..”

Her er et lite tips til gutta, et tips som burde være overflødig, som burde være så banalt at det var unødvendig og si, men som dessverre ikke er det: Vær deg selv. Vis jenta hvem du virkelig er, ha dine egne meninger og stå for dem – jenter vil ikke ha nikkedukker. Ikke vær redd for at hun skal se dine svakheter – jenter vet at den ufeilbarlige mann ikke finnes (og dessuten er det lite som er så morsomt som å la ei jente som er flink til noe lære deg hvordan det skal gjøres). Og ikke skryt for mye av dine styrker – ingen liker noen som er forelska i seg selv.

Tenk på det på denne måten: Hvordan oppfører du deg rundt dine gode venner? Det er slik du også skal oppføre deg rundt jenter du møter! Du kan selvfølgelig droppe fisekonkurransene og pornostjernediskusjonene, men vis henne din personlighet. Det skjer titt og ofte at jeg tar meg selv i å le av gutter som oppfører seg som en normal person når gutta er til stede, slår vitser, ligger henslengt i sofaen og kommenterer på alt og ingenting. Men så snart en jente kommer inn døra sitter de plutselig skolerett og forsøker imponere.

Ei jente du utvikler et solid forhold til, enten det er eksklusivt eller ikke, vil i de fleste tilfeller bli en av dine beste venner, så hvorfor ikke behandle henne som det? Vis henne alle dine sider; sterke og svake, lyse og mørke, morsomme og dagligdagse. Når du virkelig blir komfortabel med å bare være deg selv rundt jenter, med vil du se at din mor og søster hadde rett likevel.

Jeg ønsker å gi deg en utfordring for den neste uken, selv om Sjekkeskolen offisielt er over:

De neste gangene du henger med deres kompiser, legg merke til hvilke samtaleemner som dukker opp, hvordan du forholder deg til samtalen og ikke minst hvordan du snakker. Så, når du snakker med en jente, forsøk å bringe opp de samme samtalene*, komme med de samme innspillene, ha den samme holdningen og snakk på samme måte.

Dersom dette får deg til å føle deg ukomfortabel har du en del å jobbe med på å være deg selv!

Lykke til! Vi snakkes snart!

-Hjerter-

* Her snakker vi selvfølgelig generelle samtaleemner som vil være interessant for jentene du snakker med, detaljdiskutering om Rosenborgs siste kamp, hestekreftene i den nye Audien eller koden du plagdes med når du bygget din siste webside er kanskje ikke typiske samtaleemner man drar opp i slike samtaler uansett ;)

17 thoughts on “Å være seg selv.

 1. Sant nok, men:

  1. Er det no kult å måtte late som du er noen du ikke er bare for å få sex? DU burde være bra nok som du er.

  2. Om jeg er villig til å bruke såpass mye energi på ei jente, så kommer jeg mest sannsynlig til å ville treffe henne flere ganger.

  Men det er jo bare slik jeg ser på ting da selvfølgelig ;)

 2. Hvis noen som kjenner seg så godt som søsken, sier at du skal være akkurat lik med ei jente, ja- da er man en «catch». (Venner blir det annerledes med, de ser oss vel mest når vi er ute og «on» og positive).

  Mors råd til brodern: «Du kan ikke fortsette slik du gjør hjemme hvis du har tenkt å finne deg noen.»

  [Dette går i å melde seg ut av huslige oppgaver, men som betyr utrolig mye i den hverdagslige sammenheng – som det jo er flest av.] Hjemme kan man nemlig være «seg selv nok», og DET er ikke positivt ..

  Men jeg forstår dog hva du mener, sett bort fra mine egne erfaringer da. :P

 3. Det viktigste poenget i denne artikkelen er at man ikke skal late som man er noen man ikke er, både på godt og vondt. Vi har alle våre negative sider, og jeg tipper at dersom din bror møter en jente som faller for han, så vil hun ikke velge han bort bare fordi han er dårlig på å ta ut søpla eller rydde opp etter seg.

  MEN, dersom din bror møter ei jente og aktivt går inn for å gi henne inntrykk av at han ELSKER å gjøre de huslige oppgavene som han i virkeligheten sniker seg unna, vil dette bli et stort problem dersom han og denne jenta innleder et forhold og flytter inn sammen. Om han derimot er ærlig om at det ikke er hans sterke side, vil jenta ha mer presise forventninger til han, og dramatikk og konflikter vil vanskeligere oppstå.

  Vær den du er, og ikke fremstill deg selv som noe du ikke kan leve opp til. Det er nøkkelen til å være seg selv :)

  Man må ikke alltid være «on» og positiv. Vi er alle mennesker, og dersom du skal opprettholde et forhold med en jente må du være forberedt på å vise henne dine svakheter så vel som dine styrker..

 4. Det å være seg selv er jo et relativt interessant fenomen- for sånn som jeg ser det; hvis jeg ikke var meg selv, hvem skulle jeg ellers være?

  Men det du egentlig sier her, er vel at man skal være seg selv på godt og vondt- og det bør jo være rimelig lett å forholde seg til for de aller fleste..? :)

  Møtte forresten Spar på byen på lørdag, siden han er en kompis av en fyr jeg dater litt for tiden.. Sjarmerende kar iallefall, med herlig glimt i øyet :D

 5. Han nevnte at han hadde møtt deg :)

  Det jeg mener er rett og slett at man ikke skal late som man er noe eller noen man ikke er. Man skal ikke dikte opp ting for å imponere, skryte for å virke bedre enn man er eller legge frem egenskaper man ikke har.

  Altså ikke bare være seg selv på godt og vondt, men også presentere seg selv på den måten :)

 6. Ja, du sier det mye bedre enn meg, men vi er jo helt enig :)

  Verste idioten jeg har møtt, diktet opp veldig mye rart- at han eier et hus, har en konto full av penger og at han ikke har noen barn men gleder seg til å bli far.. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor han så det nødvendig å lyve, for jeg kunne ikke brydd meg mindre om hus og penger (jeg eier jo ikke en dritt selv..) – MEN, å benekte sine 3 barn derimot… Det skal faen ikke være mulig.

  Men altså, dette ble litt utenfor det du snakker om- denne mannen er jo lystløgner og kakken til (jeg vil nesten påstå at han er en smule gal faktisk), og sånne folk er det jo umulig å forholde seg til.

  ..Mister man litt trua på mannfolka? Oh yes!

 7. Hei.

  Er bare så nysgjerrig at jeg må spørre; Er nordlenningen på det radioprogrammet virkelig deg, eller bare en som leser opp tekstene dine. Har en sterk følelse på sistnevnte.

  Jeg digger det du skriver. Keep up the good work :)

 8. Haha, hva gir deg den følelsen da?

  Det er nok meg ja. Snakker litt raskere enn vanlig, men det er slik man visstnok er nødt til å gjøre på radio når man har så begrenset med tid på seg, ellers er det 100% meg du hører på :o)

 9. Stemmen og dialekten matchet ikke med slik jeg forestilte meg. Det overrasket :) hehe

  Skjønner at du måtte snakke kjapt. Hadde vært veldig kult om det varte litt lenger,

  -Rune

 10. Jeg merker hvertfall at jeg ikke vil ha en gutt som er «perfekt» (altså en som påstår han kan/gjør/har erfaring med ALT), ikke bare fordi det med en gang virker falskt, men tenk så kjedelig da!

  Dessuten så trives jeg med han jeg lever med såh! :P

  Men deilig å lese noe av det du skriver igjen, hjerter, selv om jeg savner bloggen deres…

 11. En ting som er litt problematisk er at stemmen min endrer seg når jeg er usikker blant andre. Blir litt mørkere, og ordene kommer litt fort fram. Er dette noe jeg kan endre på selv?

 12. Absolutt.

  Det eneste det krever er bevisstgjøring. Lær deg å fokusere på hvordan du bruker stemmen din når du er komfortabel (dette inkluderer pusterytme, hvor anstrengt/avslappet du er i hals, ansikt, skuldre og brystkasse) og øv deg på å kopiere dette i situasjoner du er usikker.

  Det kan ta alt fra et par ganger til noen måneder før du får dette på plass, men det kommer.

  Den beste løsningen er jo selvfølgelig å jobbe med å faktisk bli komfortabel i enhver sosial situasjon, men det tar ofte litt lengre tid ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *