3 steg til nettverksbygging.

Denne uken skal jeg dele med dere det jeg anser til å være 3 av de mest kritiske elementene for enhver som ønsker å bli dyktig på sosial nettverksbygging. Dette vil ikke bare hjelpe deg bygge større og bedre sosiale sirkler, men også være nyttig i enhver profesjonell sammenheng. Enjoy!

Skaff bakgrunnsinfo.

Kunnskap er makt. Denne klisjeen eksisterer for en grunn, og bakgrunnskunnskaper om menneskene i ditt liv og menneskene du møter underveis kan være veldig nyttig i mange situasjoner, ikke bare for å vite hvem det er du har med å gjøre, men også for å lettere kunne bygge et forhold til dem, og ha interessante og meningsfulle samtaler.

Når jeg blir invitert med på fest hvor det er folk jeg ikke kjenner, når jeg skal møte nye profesjonelle kontakter, eller når jeg skal i en sosial situasjon hvor jeg vet det vil befinne seg mennesker fra en bestemt gruppe, forsøker jeg alltid gjøre litt research i forkant. Når jeg inviteres til en fest via facebook, for eksempel, sjekker jeg alltid gjestelista, tar en titt på de (tilsynelatende) mest interessante menneskene og ser om jeg finner noen info der. Det tar meg bare noen sekunder, men det jeg finner ut kan være uvurderlig informasjon når jeg møter disse menneskene senere på kvelden. Når jeg skal delta på konferanser, sammenkomster eller reiser oppsøker jeg nettsidene til stedet jeg skal på og menneskene jeg skal treffe, og kartlegger de viktigste elementene.

Ta deg tid til å spørre dine venner om menneskene de introduserer deg for, ta deg tid til å sjekke google og facebook når du vet hvem du skal møte, og gjør deg små mentale notater på det du legger merke til. Noen av de tingene jeg vanligvis gjør meg mentale notater av er: Fellers venner, felles interesser, jobb/studier, hjemsted og om de har kjæreste eller ikke.

Husk, det handler ikke om at du skal leke synsk når du treffer disse personene og skremme vettet av dem. Poenget her er å ha litt bakgrunnsinfo om dem slik at du kan lede samtalen inn på de emnene som vil være interessante og produktive for dere å diskutere. Tenk så mye lettere det er å bli kjent med noen når du på forhånd vet hva dere har til felles? Eller hvor mye drama du sparer deg om du allerede vet hvem av jentene i lokalet som er sammen med hvem av guttene?

Vær generøs!

”Faen, jeg trenger en stylist!” Min fotografkompis hadde et prosjekt på gang, problemet var at vi nylig hadde flyttet til Oslo og han hadde ikke rukket å skape seg et profesjonelt nettverk her enda.
”La meg se hva jeg kan gjøre, jeg har ei venninne som jobber som make-up stylist.” Jeg plukket opp telefonen og sendte en melding til venninna mi, hun svarte innen minutter at hun dessverre ikke tok på seg slike oppdrag, men at hun hadde en annen venninne som kanskje ville være interessert. Uka etter våknet jeg opp til at min kompis, stylisten og en modell satt på kjøkkenet vårt og la siste hånd på verket før fotograferingen. Prosjektet var mer enn vellykket og alle tre var strålende fornøyde med resultatet og samarbeidet, og satte pris på det jeg hadde gjort for dem.

Vær flink til å dele på nettverket ditt og de ressursene du har kontakt med. Det sies at vi alle i gjennomsnitt har et nettverk på 250 personer (jeg tipper vi kan doble det etter facebook kom på banen), og når hver av våre 250 personer har 250 personer til betyr det at vi har en linje på bare ett steg til 62 500 mennesker! Alle med sine ressurser og sine nettverk!

Bli flink til å dele disse ressursene og dette nettverket med menneskene i ditt liv. Jo oftere du kobler andre opp med mennesker de ønsker møte eller har bruk for, jo kraftigere og større vil dine egne ressurser bli!

Når du er det sosiale (og til tider profesjonelle) limet som kobler mennesker opp med andre vil folk sette pris på det du kan gjøre for dem, og disse menneskene vil også ønske å gjøre ting for deg. Dette handler om å gi verdi til menneskene i ditt liv på best mulig måte for å skape en positiv snøballeffekt som vil nå uante høyder.

”Jeg trenger en hest, en stor en, helst sort,” sa fotografen, ”jeg har en genial ide til et fotoprosjekt! Problemet er bare at jeg ikke får svar fra noen av stallene jeg tar kontakt med.”
«La meg se hva jeg kan gjøre,” sa jeg, ”jeg har ei venninne som jobber i en stall, der har de en pensjonert politihest som jeg tror ville vært perfekt.”

Gi verdi.

”Etterlat dem bedre enn du fant dem.” Dette er en læresetning som er meget populær i miljøer med fokus på sosial dynamikk. Dessverre er det langt fra alle som faktisk lever etter dette prinsippet. Gjør det til et mål at andre alltid skal ha det litt bedre etter du har vært en del av deres liv, enten det bare var noen minutter eller flere år, enn før de møtte deg. Ta vare på menneskene du bringer inn i ditt liv og menneskene du møter underveis. En hjelpende hånd til noen som sliter med matvarer, en dør som ikke vil åpnes eller som mister noe på gata er mer enn nok for å gjøre både din og vedkommendes dag mye bedre.

For et par uker siden på en workshop i Trondheim sa en av mine studenter til meg at han hadde gjort nettopp dette, hjulpet noen han ikke kjente kun fordi han så at de kunne trenge det. ”Og jeg følte meg så bra etterpå at det nesten var rart. Rart at noe så lite kan gjøre en så stor forskjell på mitt eget humør!”

Ikke treng deg på. Tilby alltid hjelpen før du hjelper mennesker. Ingen setter pris på noen som sveiper inn og løser deres problemer uten at de selv har bedt om det. Om du ser noen som har problemer med bilen sin så stopper du og spør om du kan hjelpe fremfor å dra frem jekken og skifte dekket uten videre.

Om du tror på karma, religion eller skytsengler betyr lite. Personlig tror jeg ikke på noen av delene, men jeg vet at når jeg gjør noe bra for andre, så føler jeg meg bra med meg selv, og når jeg føler meg bra med meg selv, så ser andre dette og ønsker tilbringe tid med meg. I tillegg vil mennesker rundt deg alltid være villig til å stille opp og hjelpe deg, fordi de vet at du ville gjort det samme for dem!

Spre positivitet og verdi rundt til menneskene du møter på din vei, så vil du raskt se hvor mye bedre livet ditt blir, og ikke minst hvor mye bedre du føler deg med deg selv!


~Torkel~

7 thoughts on “3 steg til nettverksbygging.

 1. Sier som Dean Martin: Hard work, perseverance, and discipline: all the things you need…when you have no talent.

  Sjekking er ikke noe å kaste bort tid og energi på. Bare å forsyne seg, HVIS du har talent.

  Slik som jeg.

 2. adolph: Om det å møte jenter er lett og naturlig for deg, så kjempeflott og gratulerer! Du er en del av en liten prosent av den mannlige befolkningen som ikke trenger bekymre seg over denne utfordringen :)

  For andre er dette noe de må lære seg i eldre alder, fremfor den unge alderen som alle som er «naturlig» dyktig har gjort. Og hva er vel da bedre enn å bruke den energien man trenger for å mestre nok et område av sitt liv? :)

 3. Ja, der er vi nok meget forskjellige :-)
  Men om jeg senere får meg en mindre sosial jobb skal du ikke se bort i fra at jeg endrer på det. Da kommer jeg til deg for tips vet du ;-) he he

  PS: Har du funne meg på FB enda? Tihi :-P

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *