august 27, 2010

10 Tips For Mer Kreativitet!

Hei folkens! Denne uken har vi en ekstra liten godbit til dere! I dag publiserer vi nemlig et gjesteinnlegg, skrevet av vår venn, lifecoach Morten Hake! I denne artikkelen snakker Morten litt om kreativitet, og gir deg 10 verdifulle tips for å øke din egen! Les og nyt!


Er du kreativ? …Ikke, iblant, veldig? Uansett hvor kreativ du føler at du er, så er jeg her for å forsterke den kreative siden hos deg! La meg i denne artikkelen redegjøre for hvordan du øker din kreativitet betraktelig. Først, hva skal man med kreativitet? Er ikke kreativitet kun for designere og kunstnere? Ikke helt. Er du kreativ er du også automatisk en ekspert på å løse problemer. Du ser muligheter som du ikke har sett tidligere. Tenk deg det! Tenk om du hadde hatt løsninger på alle problemene i livet ditt. Ville ikke det vært deilig?

Kreativitetsekspert Sir Ken Robinson mener at alle er født med masse kreativitet, men at skolene og resten av miljøet i oppveksten dreper den. At vi vokser og blir utdannet UT av kreativitet. Han sier at gjennom hele oppveksten blir barn fortalt hvordan det de LIKER å gjøre, det de er spesielt interessert i, enten det er dans, fotball, musikk osv – kan de IKKE tjene penger på. Skal man overleve må man skaffe seg en respektert grad innenfor de «riktige felt» for så å skaffe seg en trygg jobb. Resultatet er mange talentfulle, kreative mennesker som går rundt og tror de ikke er det. Hvorfor er det ikke like stort fokus på dansing eller kunst som matematikk? Samfunnet belønner en spesifikk intelligens som ikke gir mye rom for kreativitet, mener Sir Robinson.

Tenk litt på det. Som barn er vi ikke redde for å gjøre tabber. Vet vi ikke svaret, så sier vi noe og håper på at det er rett. Kan vi ikke svaret på en skoleoppgave, så skriver vi noe allikevel, og håper at vi treffer. Resultatene kan være varierende, men poenget er at barna TØR å drite seg ut. De tør å gjøre tabber og feile. Ser man på utdanningssystemet i dag, så er feil nettopp det verste man kan gjøre! Og det, min venn, er første lekse. Vil du være kreativ, må du tørre å feile! Tabber, feil og fiaskoer er noe av det BESTE du kan oppleve! Det er på den måten du lærer, og samtidig beviser at du tør å prøve nye ting.

Kreativitet er per definisjon kun evnen til å tenke annerledes. Ikke noe mer enn det. Har du tabbet deg ut, så har du tenkt annerledes. Som jeg har sagt så mange ganger før; Du kan velge å bli sittende hjemme i sofaen din og ikke gjøre noe. På den måten vil ingen mislike deg, du tråkker ikke på noen tær, du tabber deg aldri ut, og du lever komfortabelt. MEN! Da vil du også miste all din kreativitet – og vekst i det hele tatt. Om noe ikke vokser, så er det per definisjon..? Nemlig – dødt.

Den dårlige nyheten her er at samfunnet mest sannsynlig har sørget for at kreativiteten din sakte men sikkert er minimalisert. For å være ærlig så er den kanskje død – i hvert fall i forhold til hvor mye potensiale en menneskehjerne egentlig har! Den gode nyheten derimot er at jeg sitter med en magisk oppskrift på hvordan du kan utnytte ditt beste potensiale til å la din kreativitet vokse, slik at du konstant vil komme med nye ideer, løsninger og fremgangsmåter.

Picasso sa «All children are born artists». Utfordringen er å fortsette å være det i voksen alder.

Ifølge aswers.com har vi rundt 10 trillioner hjerneceller! Med andre ord, kreativitet ER der inne et sted ;) Vi har bare ikke lært hvordan vi bruker dem til vår fordel. Med kreativitet kan du forandre livet ditt, dine tanker og din skjebne fullstendig. Kreativitet vil forandre holdningen din, og gi deg en billett til suksess og oppnåelse (hvis du jobber hardt). Jeg snakker av egen erfaring. Kreativitet er som en magisk evne man sitter med til enhver tid. Man bruker det man har, og skaper noe nytt. Enten det er et produkt, en negativ tanke, en situasjon eller en utfordring.

Ofte er det eneste som trengs for å oppnå kreativitet et løfte (commitment) til deg selv, og holde seg til planen! Derfor er det viktig at du først bestemmer deg for at dette skal du mestre. Deretter kan du fortsette å lese nedover.

Så, hvordan blir du kreativ..?
Vel, kreativitet er først og fremst en holdning. Evnen til å akseptere forandringer og nye ting. En villighet til å leke med ideer og muligheter. En fleksibel måte å se ting på, vanen av å nyte det gode, men likevel se etter forbedringer. Vi er sosialisert og kondisjonert til å akseptere få muligheter. La meg ta et eksempel: Hva bruker, eller kan du bruke, en appelsin til? Mange ville svart «til å spise». Den kreative nyter muligheten til å spise den, men ser også andre muligheter som f.eks. Lage juice, lage et appelsindyr, bruke saften til å male med, ammunisjon til matkrig, sjongleringsball, eller kanskje det går an å konsentrere appelsinsaft så kraftig at den kan etse seg gjennom metall…!? Altså poenget er at det er ingen som setter grenser bortsett fra deg selv. Gi deg selv lov til å dra den altfor langt. Det er på den måten du trener nevronene dine til å finne ut nye muligheter!

Kreative mennesker jobber hardt og kontinuerlig for å forbedre ideer og løsninger. Bruk Finn.no som eksempel. Finn.no bruker et idemyldrings-system som lar alle ansatte skrive inn ideer i en database, som blir sortert etter blant annet kreativitet. Årets mest kreative påfunn blir belønnet med 4 millioner kroner til å gjennomføre ideen. På den måten stimulerer de til innovasjon, kreativitet og vekst i firmaet. Helt genialt. Lignende systemer finner man hos Apple, Google og Virgin Group. Dette viser oss at kreativitet er mer et resultat av pro-aktivt arbeid enn av naturtalent eller flaks. Den kreative personen vet at det alltid er plass til forbedringer. – Og det er det virkelig!

Her er 10 tips og øvelser som vil gi deg bedre kreativitet.

1.Tenk raskere. Løs kryssord, spill sjakk eller les diverse hjernetrimoppgaver, og gjør det så raskt du kan. Å tenke raskt tvinger hjernen til å være kreativ
2.Tenk ut av boksen (som jeg gjorde med appelsineksempelet). Spør deg selv; hva kan en kleshenger brukes til mer enn å henge klær på? Hva kan en avis brukes til? (Under krigen spiste kyr avis, for det inneholder cellulose. Det er kreativitet!)
3.Tenk fleksibelt. De fleste fokuserer på sitt perspektiv av ting. Den tabben skal ikke du gjøre. Øv deg på å sette deg inn i andres perspektiver. Se hvor mange perspektiver du kan finne. (Dette er forøvrig også en bra måte å bli kvitt fordommer på)
4.Visualiser og fantaser. Og mens du gjør det, så sett koblinger mellom ideer, situasjoner, produkter elle hva det måtte være. Kunsten her ligger i å finne koblinger mellom ulike ting.
5.Vær nysgjerrig. Spør, grav, og undersøk. Som jeg nevnte, prøv ting du ikke kan. Hvorfor driver du med noe du ikke kan, spør noen… – fordi du ikke kan det, svarer du ;)
6.Utfordre! Kreative mennesker liker å identifisere hva som ligger til grunn for ideer, forslag, utfordringer, tankesett, overbevisninger og uttalelser.
7. Innse at alle problemer kan løses. Enkelt og greit. Problemer blir løst gjennom et løfte og engasjement gjennom tid og energi. Der det er engasjement nok, er ingenting umulig!
8.Ta imot kritikk. Sug det til deg, spør etter det og implementer det.
9. Gi aldri opp.
10. Hold deg positiv. Spør deg selv; hva er bra med det?

Ut av boksen, min venn! Med nok kreativitet kan du seriøst oppnå alt. Sikt mot stjernene! Alle fortjener å leve ut sitt beste potensialet.

Love

-Morten Hake

Morten arrangerer forøvrig en stor internasjonal konferanse i Oslo 18. og 19. September med flere av verdens beste coacher og instruktører innenfor selvutvikling, seksualitet, dating og mer! Jeg skal selv delta både som taler og tilskuer, og dette er ikke noe du ønsker å gå glipp av! ;)

4 thoughts on “10 Tips For Mer Kreativitet!

  1. Kanskje ikke direkte relatert til artikkelen, men for å utvikle kreativitet trengs det også inspirasjon. Er på utkikk etter noen tips innen disse feltene, både gutta og jentene kan sikkert bidra her:

    – Nettsteder/blogger/annet med motetips/inspirasjon rettet mot menn, uten å være produsert av Jan Thomas-lookalikes. Finnes jo tusener av slike sider for kvinner

    – Filmer/serier med rollefigurer som utstråler en personlighet jenter faller for. Og ikke nødvendigvis den type figurer de tøffe gutta selv tror fungerer.

    Alle tips tas imot med takk. God helg til alle!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *