Kroppspråk og Stemmebruk.

 

I dag går vi litt back to basics her på Sjekkeskolen og snakker litt om kroppspråk og stemmebruk. Den følgende artikkelen er et utdrag fra e-boken vår Forførende Livsstil, og enten du har lest boken eller ikke, føler du har kontroll på kroppspråk eller ei, så anbefaler jeg at du tar en titt. Det er alltid noen nye ting å hente!

 

Kroppsspråk og stemmebruk.

“I speak two languages. Body and English.”
– Mae West

I følge forskere utgjør ordene vi sier bare et sted mellom 3 – 20% av det vi faktisk kommuniserer. De resterende 80 – 97% kommer fra kroppspråk, talemåte og tonefall. Likevel er kroppspråk og stemmebruk noe det syndes på av de fleste av oss fordi vi rett og slett ikke er bevisste nok på det. I dette kapittelet skal vi ta for oss disse to emnene og sørge for at du har et bevisst forhold til dem når du skal ut for å ta kontakt med spennende jenter.

 

Kroppsspråk.

Mennesker bedømmer situasjoner og andre mennesker uhyre raskt. Det meste av denne prosessen skjer ubevisst og er et resultat av alle de sanseinntrykk vi opplever når vi utsettes for noe nytt. Med et godt kroppsspråk vil du ikke bare gjøre et godt førsteinntrykk på mennesker du møter, men også vise frem din personlighet til deres underbevissthet på en meget effektiv måte.

Et godt kroppsspråk er et kroppsspråk som kommuniserer at du føler deg trygg på deg selv og situasjonen, at du er avslappet og komfortabel, og at du er åpen og interessert i det som skjer rundt deg. Andre skal oppfatte deg som avvæpnende, vennlig og imøtekommende, men samtidig som en mann som vet hvem han er og har en god dose selvtillit. Dette oppnår du ved noen enkle retningslinjer:

  • Unngå å krysse armer foran brystet, og unngå å holde glass/kopper/flasker opp foran kroppen.
  • Ta opp litt plass. Ikke krymp deg sammen i stolen eller der du står, vis at du eier området du står i.
  • Opp med brystkassa, men slapp av i skuldrene så du ikke overdriver.
  • Led med hofte og brystkasse når du går – se frem og opp, ikke ned i bakken!
  • Gå målbevisst selv om du ikke egentlig har et mål. Dette betyr et behagelig tempo, ikke for fort, da virker du stressa, og ikke for sakte, da ser du sløv og sluntrende ut.
  • Bruk gjerne hender til gestikulering, men sørg for å bruke rolige og bestemte bevegelser. Ikke fikle med fingrene, og ikke la hendene dine fly rundt som bakkemannskapet foran en løpsk jumbojet.
  • Når du snakker med nye mennesker, skap et åpent rom mellom deg og dem ved å stå litt ved siden av dem fremfor rett foran (se figur). Din samtalepartner skal i praksis kunne gå rett frem uten å gå på deg. Dette gjør vi for å forsikre oss om at vi ikke invaderer den andres intimsone. Når din samtalepartner begynner å vinkle seg mer mot deg trenger du ikke lenger tenke på dette og kan føle deg fri til å stå slik du ønsker.
  • Om du ikke kan unngå å bli stående rett foran noen, sørg for at du har minst en armlengdes avstand mellom deg og din samtalepartner frem til din samtalepartner selv beveger seg nærmere (dette gjelder ikke i like stor grad på høylydte uteplasser).
  • Gi øyekontakt til de du prater med, snakker du med en gruppe, spre øyekontakten rundt i gruppa og sørg for at du ser på alle som er interesserte i å høre på hva du har å si.
  • Smil.

 

Stemmebruk.

Hør på gode talere, på radioverter eller programledere på TV. De snakker klart og tydelig, de legger følelse i lydene de uttaler og de er lidenskapelig opptatte av det de snakker om. Stemmen er gjerne dyp, men ikke monoton, og de er flinke til å formidle følelser og lidenskap i budskapet sitt. Dette er ting alle kan lære, og her er noen tips:

  • Snakk rolig. Rask tale signaliserer nervøsitet og usikkerhet. Om du er usikker på hvilket tempo du skal prate i, kopier tempoet til din samtalepartner.
  • Lær deg å ta pauser, ta deg tid til å si hvert enkelt ord klart og tydelig, og unngå ”eh”, ”æh” og ”uhm”-lyder så godt det lar seg gjøre.
  • Snakk hovedsakelig i en dyp tone, men la den variere litt oppover i skalaen når du kommer med poenger, punchlines og spørsmål. Unngå å høres ut som Vidar Theisen med en bass i vrangstrupen, monotont stemmebruk er kjedelig.
  • Når du forteller en historie er det viktig at du gjør ditt beste for å formidle følelsen i historien ved å oppleve følelsen selv mens du forteller. Med andre ord: Dersom du skal fortelle om noe positivt og morsomt, bring opp en glad følelse i deg selv mens du forteller. Skal du fortelle om noe spennende, bring opp spenning i din egen kropp. Dette alene vil i stor grad endre responsen du får av andre.
  • Snakk høyt og tydelig. Unngå mumling og nøling.

Reflekter over hvordan menneskene i ditt liv snakker. Vær ekstra oppmerksom når du snakker med mennesker du vet er flinke til å fortelle historier eller vitser, og folk som du anser som karismatiske og sjarmerende. Se på stand-up komikere og legg merke til hva de gjør. Finn ut hvorfor du følger med i historiene og hva som gjør dem morsomme. Legg merke til rytmen i stemmebruken deres, legg merke til toneleie, legg merke til innlevelsen og kroppspråket de bruker underveis. Med litt øvelse på disse tingene vil du raskt bli en person som folk stopper og hører på, uansett hva du prater om!

Utfordring: Kroppspråk og stemmebruk.

Testing av intimsoner.

Nå er det på tide å plage dine venner og bekjente litt. Du skal nemlig gjøre en innsats for å teste intimsonen til de rundt deg under samtale og oppdage hvor enkelt det kan være å komme nærme folk uten at det gjør dem ukomfortabel. Grensen mellom hva som er for nært og hva som er behagelig avstand når vi skal ut og snakke med nye mennesker er det viktig å ha god kontroll på.

Når du har stående samtaler med folk, lek med å vinkle kroppen din rett mot dem og å vinkle kroppen litt bort fra dem (som i illustrasjonen over). Legg merke til hvordan du kan stå mye nærmere (målt fra skulder til skulder) i posisjon 2 enn i posisjon 1, uten at de du snakker med blir ukomfortable. Når vi står ansikt til ansikt med noen er en komfortabel avstand for de fleste av oss cirka en armlengde, men når vi står vinklet kan vi nesten stå skulder til skulder uten at det blir en invasjon av intimsonen til våre samtalepartnere. Høres det for utrolig ut til å være sant? Test det, din opplevelse vil snakke for seg selv.

 

Har du lyst til å lære mer om dette og alle de andre bitene som går inn i god, selvsikker kommunikasjon? Sjekk ut mine e-bøker her, eller klikk her for å lære mer om mitt nettkurs «The Secrets of Confident Communication» og få 95% rabatt!

 

-Torkel

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 tanker om “Kroppspråk og Stemmebruk.”